Gå direkt till textinnehållet

Mittmedia riskerar vite om 75 000 för arbetsmiljöproblem

Nedskärningarna på Bärgslagsbladet och Arboga Tidnings redaktion i Köping har skapat allvarliga arbetsmiljöproblem för personalen. Nu måste Mittmedia se till att resurserna är anpassade till kraven, annars hotar ett vite om 75 000 kronor till Arbetsmiljöverket.

Journalisten berättade i somras om arbetsmiljölarmet på Bärgslagsbladet och Arboga Tidning. Besparingarna har gjort att medarbetarna känner sig utlämnade, överbelastade och frustrerade.

Nu har Arbetsmiljöverket genomfört en utredning och kräver åtgärder, med vitesföreläggande om 75 000 kronor.

Varje medarbetare och redaktion följs upp dagligen eller veckovis av ett nyckeltal, Key Performance Indicator, KPI. Nyckeltalet innehåller ett krav på lägsta prestationsnivå och används för att se hur många som läser varje artikel eller ser på ett live-TV-inslag. Enligt skyddsombudet är nyckeltalen alltid för högt satta, journalisterna kommer aldrig upp i tillräckligt bra siffror och ”vi hamnar alltid på rött”.

Det är KPI som avgör nyhetsprioriteringar i stället för journalisterna själva. Skyddsombudet anser att dessa nyhetsprioriteringar lett till att journalisterna på redaktionen ”utsätts för lokalbefolkningens vrede och hån”.

Mittmedia har presenterat en åtgärdsplan för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket anser att de åtgärder som Mittmedia avser vidta är positiva, men eftersom de ännu inte är genomförda förelägger myndigheten med vite att genomföra dem.

Fler avsnitt
Fler videos