Gå direkt till textinnehållet

Mitt i gav pengar till ett fåtal i personalen – i stället för julklapp till alla

Igår hade gratistidningskoncernen Mitt i en digital uppesittarkväll för personalen och företaget lottade ut pengar till medarbetare, i stället för att dela ut julklappar till alla. Några vann tusentals kronor, men de allra flesta blev utan. ”Folk är förvånade och upprörda”, säger Pia Bispo, ordförande i journalistklubben.

Mitt i genomförde under onsdagen mellan klockan 16 och 17.30 en digital ”uppesittarkväll” via Teams. I stället för att dela ut julklappar till alla medarbetare lottades pengar ut med ett spelhjul. Ett tiotal personer vann tusenlappar, som mest 15 000 kronor. En av dem var en person i arbetsledande ställning. Men de allra flesta av de över 100 anställda blev utan.

Om en person som vunnit inte svarade i telefon gick hen miste om priset och man drog en ny vinnare. Minst en person som inte kunde närvara och inte svarade i telefon gick miste om en vinst om minst tusen kronor.

– Folk är förvånade och upprörda och några vill att vi i klubben agerar. Man uppfattar det som ”tondövt”, ”obegripligt” och ”smaklöst” och en person som vann pengar igår kväll vill att de i stället ska fördelas bland medarbetarna, säger Pia Bispo, som är en av två ordföranden i journalistklubben.

Annons Annons

Vad tycker klubben om detta?
– Jag har inte hunnit samtala med vd Patrik Vincent ännu, och jag vill ta det samtalet innan jag uttalar mig om klubbens uppfattning. Det jag kan säga är att jag får en del mejl och meddelanden från medlemmar som är kritiska till att man ger julklappar till några få i personalen i stället för till alla.

Hur är julstämningen på Mitt i?
– Just detta ökar ju inte julkänslan. I övrigt har vi en bra stämning på redaktionerna.

Patrik Vincent, vd för Direktpress/Mitt i, ser inga problem med förfarandet.

– Jag har inte hört någon intern kritik, tvärtom. Alla jag har pratat med har varit otroligt nöjda och glada, ja lyriska över att vi fick ihop kvällen, säger Patrik Vincent.

Förstår du kritiken mot att man delar ut julklappar till ett fåtal i personalen?
– Jag har som sagt var inte hört någon kritik, och det handlade inte om julklappar. I stället för att köpa julklappar valde vi att lägga pengarna på att ordna den här uppesittarkvällen. Det var väldigt trevligt, och det är jag övertygad om att de allra flesta tyckte.

Det hände vid minst ett tillfälle att en anställd gick miste om en vinst för att hen inte svarade i telefon. Hur tänker du kring att anställda som har andra åtaganden, till exempel i familjen, blev förfördelade?
– Vi informerade för flera veckor sedan om uppesittarkvällen och den inleddes under arbetstid så att alla skulle kunna vara med, så jag har svårt att se att det skulle vara ett problem.

Fler avsnitt
Fler videos