Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
19 juni, 2014
Samtal med
Vart sjätte evenemang under politikerveckan i Almedalen arrangeras av ett medieföretag. Nu reagerar Akademikerförbundets presschef Stina Andersson på att medierna har blivit aktörer i stället för rapportörer. ”Vi borde värna Almedalsveckan som en demokratisk mötesplats.”
När Marshall McLuhan myntade begreppet ”The medium is the message” (”Mediet är budskapet”) 1964 hade den första politikerveckan i Almedalen inte hållits. Årets upplaga av Almedalsveckan ser dock ut att bli ett slående exempel på just det McLuhan varnade för, att medierna bäddar in sig själva i budskapet och blir viktigare än innehållet. 500 av de 3 000 evenemangen arrangeras av medieföretag.
Stina Andersson, press- och kommunikationschef på Akademikerförbundet, frågar sig om inte medierna har passerat gränsen och tappat bort sitt uppdrag.
– Jag har varit i Almedalen i tio år i rad och vi arrangerar i år fem seminarier, och det har varit en bra mediebevakning. Men förra året hände något. Medieföretagen tog större och större plats, som aktörer, inte som rapportörer. Och i år ser det ut att bli ännu fler medieföretagsarrangemang, säger Stina Andersson.
– Nu konkurrerar medieföretagen med våra seminarier, och det är ju vi som sysslar med politiken och som nätverkar och som Almedalsveckan är till för. Jag undrar om medierna har tappat bort sitt uppdrag, att bevaka, berätta och granska – och i stället blir en aktör.
Den stora ökningen av medieföretagens egna arrangemang i Almedalen första veckan i juli, har lett till att vissa aktörer drar ner på sina evenemang och i stället försöker ta sig in på medieföretagens seminarier och debatter.
TCO hade förra året fem seminarier under politikerveckan, i år blir det bara två.
– Det är en bra strategi att försöka komma med i de paneler som medierna själva arrangerar, för det blir ju sänt, säger TCOs presschef Kerstin Olsson till Journalisten. Det är ju ingen poäng med att ha ett seminarium som ingen besöker.
På TCOs Almedalensajt är den strategin tydlig, med en lista över TCOs utredare på plats, vilka ämnen de gärna debatterar och kontaktuppgifter.
Stina Andersson på Akademikerförbundet befarar att politikerveckan kommer att utvecklas till en medievecka, som de små aktörerna inte kommer att ha råd eller möjlighet att besöka.
– Utöver medieföretagen finns där väldigt många stora företag och statliga verk, och massor av PR-byråer. Kommunen tar ut mycket högre hyror nu än för några år sedan. En seminarielokal som kostade 10 000 kronor att hyra för ett par år sedan kostar nu 40 000 kronor. Vad betyder det för de ideella organisationerna som vill hålla i ett evenemang? Det ligger i farans riktning att de enda som kommer att ha råd att finnas med på politikerveckan är storföretagen, stora myndigheter, PR-byråer och så förstås medieföretag, som kommer att hålla i programmet, säger Stina Andersson.
– Jag tycker att detta är något som borde diskuteras i mediebranschen. Varför är man där? Vilket är det journalistiska uppdraget? Vi borde värna Almedalsveckan som en demokratisk mötesplats.
FOTO: Daniel Wiklander/Scoop
18 januari, 2021 |
Politikreportrarna Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson rekryteras från Expressen från Svenska Dagbladet. ”Det fanns egentligen inget skäl till att sluta på Expressen”, säger Maggie Strömberg.
FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD
18 december, 2020 |
I somras hoppade pensionären Inger Arenander in som vikarie på Radio P4 Kristianstad. Nu har Svenska Dagbladet rekryterat henne som politisk reporter med inriktning på längre intervjuer.
FOTO: Fredrik Olsson
15 december, 2020 |
Dagens ETC avslöjade igår hur Stockholm stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) efterforskat källor i Stadshuset – i strid med grundlagen. Hon förnekar anklagelserna. För Journalisten berättar Dagens ETCs grävreporter Eigil Söderin (bilden) om det journalistiska fotarbetet som krävdes för att få fram uppgifterna.
FOTO: Janne Næss
1 december, 2020 |
Dagens Media lägger ned papperstidningen. Chefredaktören Fredrik Svedjetun berättar varför.
FOTO: Stefan Tell
30 november, 2020 |
Ingela Jansson satt inlåst i Kalityfängelset i Etiopien i 2 940 dagar. Nu har Expressenjournalisten Lena Lindehag skrivit en bok om hennes bakgrund och fängelsevistelse.
journalist och fotbollsexpert, Malmö, har gått bort i en ålder av 33 år.
journalisten och författaren, Nacka, har avlidit i en ålder av 86 år.
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 0 kommentarer på sidan.
Kommentera