Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
30 januari, 2014
Samtal med Jonas Löwgren, professor i interaktionsdesign vid Malmö högskola, skriver tillsammans med medieprofessor Bo Reimer i den nya uppmärksammade boken Collaborative Media om medielandskapets förändring. Journalisten fick en pratstund med Jonas Löwgren.
Boken Collaborative Media som ges ut på ansedda MIT Press handlar om medielandskapets förändring de kommande åren, och tendensen som tydligt synts de senaste åren, mot splittring och nischade medier kommer att fortsätta, anser forskarna.
– Utvecklingen går i riktning från en stor publik till ett stort antal mindre publiker, säger Jonas Löwgren.
I boken går forskarna igenom erfarenheter från tio olika projekt som de varit involverade i och som pekar åt samma håll, att publiken går från breda medier mot smala medier.
– Man kan tala om en sorts aktivism. Mediekonsumenterna väljer att vara delaktiga i forum och sammanhang som intresserar dem och en mindre grupp, där de inte bara är konsumenter utan också skapar. De sociala medierna Facebook och Twitter är de breda genomslagen av något som har pågått i 15 år, säger Jonas Löwgren.
Allt tyder på att utvecklingen kommer att fortsätta på samma sätt, där allt fler tar del av nischade medier med ett specifikt innehåll som intresserar just dem, och allt färre tar del av breda medier som dagstidningar.
– Massmedierna är rökta men inte journalistiken. Vi kommer inte att komma tillbaka till den tid då det var innehållet i morgontidningen som diskuteras vid kaffemaskinen. Det kommer inte att finnas stora medier som når ”massorna” och som förenar oss som folk. Undantaget är förstås virala fenomen, som Volvos reklamfilm med Zlatan för att ta ett aktuellt exempel. Det vi får är fler mindre medier, som sammanlagt förmodligen kommer att erbjuda fler arbetstillfällen än vad som finns i dag.
Fler journalistjobb, hur då?
– Jag tror att publiken kommer att mogna. Det finns fortfarande en fascination över att man kan leta reda på information själv på nätet. Man lägger ner kanske sex sju timmar i veckan på att söka fram det man är intresserad av, men det hela slutar ofta med att man sitter med ett urval som är rätt undermåligt. Jag tror att fler kommer att inse att det är värt ett par hundra kronor i månaden för att låta en journalist göra det jobbet åt mig och göra det bra.
Paketering alltså?
– Ja, fast det är mer än bara paketering. Det journalistiska redaktörskapet kommer att bli mer eftertraktat. Sedan finns det journalistik som medborgarjournalistiken aldrig kommer att klara av att göra, som den grävande journalistiken och den långsiktiga bevakningen. Det har medborgarjournalisten inte möjligheten eller färdigheten att klara av.
När kommer massmedierna att dö ut då?
– Det är någon amerikan som har satt årtal för när papperstidningarna dör ut i olika länder. Jag har för mig att det var år 2030 eller något sådant, och det är väl en lika god gissning som någon annan. Så vi kan väl säga det, 2030. Men man ska vara på det klara med att allting tar mycket längre tid än man tror. Strukturer förändras långsamt, säger Jonas Löwgren.
FOTO: Hanna Lundquist
22 november, 2023 |
Vesna Prekopic har på några år gått från relativt okänd frilansande ledarskribent till fast krönikör i DN Kultur, bokkontrakt och panelist i tv och poddar. ”Jag har inte kompromissat med något”, säger hon.
17 november, 2023 |
Idag öppnar SVT sin 49e redaktion, i Eksjö. Ebba Öberg blir ensam reporter på plats, men är inte orolig för att känna sig isolerad. ”Det ska bli skönt att få ett eget krypin.”
FOTO: Moa Karlberg
1 november, 2023 |
Genom att förvalta det som finns men inte ha för stor respekt för historien och förnya med varsamhet ska tidningen Vis tillträdande chefredaktör Markus Wilhelmson leda tidningen in i framtiden. ”Magasinet är ryggraden inom överskådlig tid” säger han.
FOTO: Ylva Sundgren/Arbetet
26 oktober, 2023 |
Opinionssajten Nya Mittens redaktör Lotta Ilona Häyrynen tänkte först skriva en krönika om den privata ätstörningsvården. I stället blev det ett gräv tillsammans med Veckorevyn: ”I den mening vi tar ställning tar vi ställning för unga kvinnor.”
FOTO: Ylva Sundgren
16 oktober, 2023 |
Det började med några punklåtar om folkhemmets förfall – och slutade med 300 sidor prosa om pappans dödliga cancer. Men vad för slags bok är Aftonbladet-skribenten Mattias Beijmos ”Priset på liv” egentligen?
FOTO: Linda Forsell
9 oktober, 2023 |
Efter mer än ett halvsekel av liberalisering har rätten till abort kraftigt försämrats i flera västerländska länder. I boken Slaget om aborträtten kopplar DN-reportern Sanna Torén Björling ihop bakslagen med en försvagad demokrati.
FOTO: Hanna Lundquist/Tom A. Kolstad
5 oktober, 2023 |
Klockan 13 idag satt litteraturkritikern Sara Abdollahi Lekta ensam vid ett kafébord och ropade ”Äntligen!”.
FOTO: Max Alm Norell
27 september, 2023 |
Kersti Forsberg vill inte stanna på Fojo när organisationen förändras. ”Men jag vill inte vara den som målar fan på väggen. Mitt Fojohjärta är gigantiskt.”
DN och Hufvudstadsbladet, har tilldelats Pennskaftspriset 2023.
Sveriges Radio, får Publicistklubbens pris Guldpennan 2023.
blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Skaraborgs Läns Tidning.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 0 kommentarer på sidan.
Kommentera