Madon och Fadakar i bråk
om ”mörkande” medier

28 januari, 2016

Expressenkolumnisten Sakine Madons tes att svenska medier anpassar sin bevakning för att inte gynna SD har lett till ett debattbråk med flera fronter. Aftonbladets Ehsan Fadakar underkänner Madons arbetsmetoder.

Den liberala kolumnisten Sakine Madon har i två texter i Expressen, den 16 och 22 januari, hävdat att svenska redaktioner ibland anpassar sin journalistik för att inte gynna Sverigedemokraterna. Efter att ha ställt en fråga till sina 26 000 twitterföljare fick Madon ett 15-tal svar som bekräftade hennes tes. Så gott som samtliga krävde källskydd.

Madons kolumner har väckt debatt. Igår publicerade Expressens ledarblogg en replik från Morgan Schmidt, nyhetschef på Värmlands Folkblad, som anser sig felciterad av Madon och ifrågasätter hennes sätt att driva opinion med dolda källor, och i dag svarar Madon: ”Varför skulle mina källor ha en agenda?”.

Aftonbladets kolumnist och sociala medier-chef Ehsan Fadakar hade igår ett hätskt twitterbråk med Madon om hennes slutsatser och arbetsmetoder. I dag utvecklar Fadakar sina tankar i Aftonbladet. Han har också ställt sin text till Journalistens förfogande, du hittar den här.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Rolf Krohna fre, 2016-01-29 01:38
Det underliggande problemet som jag ser det är att klassisk ”journalism” i mycket stor utsträckning, alltför stor utsträckning, har ersatts med ”politisk aktivism”. Att journalister och media i allt större utsträckning driver en politisk linje, oavsett vilken, även om det inte alltid sker bokstavligen och uttalat. Läsarna/kunderna hamnar utanför och har blivit alltmer irriterade över vad man ser som en tvångsmatning av åsikts snabbmat där man inte får vara med och påverka receptet eller välja om man vill konsumera. Det gäller både redaktionellt material och reklam. Förändringar måste till.
Inlagt av Pär Lindström fre, 2016-01-29 12:49
Fakta: Ang Sakine Madon och Norran. På tidningens ledaravdelning finns två tjänster som politiska redaktörer. Tjänsterna innehas av Sakine Madon och Mikael Bengtsson. Norrans chefredaktör är Lars Andersson. Vänliga hälsningar, Pär Lindström
Inlagt av Willy Lindqvist fre, 2016-01-29 14:01
Det spelar i dag inte längre någon roll enligt vilka regler traditionella medier styr sin publicering. Det finns numera så många nya medier som kan tillfredsställa läsarnas/tittarnas/lyssnarnas behov av information och omvärldsbevakning. Traditionella medier är sedan några år endast ett komplement i informationsflödet.
Inlagt av Stig fre, 2016-01-29 15:01
Ehsan Fadakar har givetvis rätt när han invänder mot metoden att rikta en (vinklad) fråga på Twitter. Men att hävda att svarsfrekvensen är 15/26 000 är ju inte riktigt rätt (hennes 26 000 twitterföljare är ju inte alla journalister). Sanningen är väl att det är svårt att belysa detta (eventuella) problem. Vem har möjlighet att göra en korrekt studie? Hur definierar man "mörkning"? Journalister har ju oerhört sällan SD-sympatier och det är väl osannolikt att nyhetsredaktionen på våra vänstertidningar upplever att man "mörkar" något. Men trots detta måste väl Sakine Madon får ställa frågan på Twitter. Hon redovisar metod och resultat. Man kanske ändå kan fundera över om det ligger något i vad hon säger? Istället för att omedelbart förneka. Det blir ju lite som reaktionerna på Hanne Kjöllers bok. Några faktafel gjorde att en annars kanske intressant debatt inte kom till stånd. Bosse Lindqvists reportage om stjärnkirurgen på KI är bland det bästa jag sett på TV. Men på samma gång: enkel dramaturgi, passar bra in i hur man definierar bra journalistik. Men det blir ju så mycket svårare om det är ensamkommande män som sextrakasserar svenska flickor. Eller om det är personer med viss etnicitet som rånar åldringar (hypotetiskt). Detta är ju ett inneboende problem när det gäller rapportering. Vem får Guldspaden? Inte den som rapporterar om komplexa och kontroversiella (men ack så viktiga) problem.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies