Gå direkt till textinnehållet

Lönsamhet på TT nästa år

Efter en tuff och turbulent höst har TTs redaktion fått lite av arbetsglädjen tillbaka.

Efter en tuff och turbulent höst har TTs redaktion fått lite av arbetsglädjen tillbaka.

– Men det är slitigt, vi är ju många färre nu än vad vi var tidigare, säger klubbordföranden Lars Larsson.

Av de 37 medarbetare som skulle bort enligt sparplanen är sju kvar, fyra i den räddade radioredaktionen och tre i poolen.

Annons Annons

Nya VDn Ebba Lindsö tillträdde formellt i januari men ägnade ett par månader i höstas åt att gå runt och lyssna på medarbetarna. Hon har nu möblerat om i ledningen och inom redaktionen.

I höstas genomförde klubben en förtroendeomröstning om redaktionschefen Leif Svensson. Den visade att nästan sju av tio saknade förtroende för honom. Det var han som höll i yxan vid de uppslitande nerskärningarna.

Leif Svensson flyttar i höst till en nyinrättad korretjänst i Berlin för att stärka nyhetsbevakningen i Europa. Moskvakorrespondenten Thomas Hamberg blir sannolikt chef för TTs Malmöredaktion och utrikeschefen Anders Lignell blir IT-reporter. Rysslandsbevakningen kommer i framtiden att skötas av stringrar och i samarbete med de övriga nordiska nyhetsbyråerna.

TT planerar också att under 2001 då Sverige är ordförandeland i EU utöka korrespondentnätet från en tjänst i Bryssel till två. När det gäller ekonomin ser det ljusare ut och TT har skrivit nya kontrakt med sina abonnenter.

– Storstadstidningarna har fått stora prishöjningar, säger Lars Larsson.

Ebba Lindsö bekräftar att de flesta kontrakt är förhandlade.

– Ekonomin har förbättrats och jag har goda förhoppningar om att vi ska bli lönsamma, kanske inte i år men nästa år, säger hon.

Hon framhåller att hon utöver ekonomin ser som sin viktigaste uppgift att förbättra organisationen och informationen inom redaktionen. Hon vill öppna de stängda dörrarna.

– Jag vill att folk ska tycka att det är kul att gå till jobbet.

Fler avsnitt
Fler videos