LÄSTIPSET

7 oktober, 1999

-

Många mord och en del journalistik

Studio Sex (Ordupplaget)/ Liza Marklund

Änglavakt (Alfabeta)/ Emma Vall

Mannen med oxhjärtat (Norstedts)/ Inger Frimansson

Sol och skugga (Norstedts)/ Åke Edwardsson

Hösten har bjudit på flera deckare som skrivits av journalister och som i några fall också har journalister som huvudpersoner.

I Liza Marklunds debutdeckare Sprängaren var huvudpersonen Annika Bengtzon en erfaren medarbetare på tidningen Kvällspressen. I uppföljaren Studio Sex (Ordupplaget) skruvas handlingen åtta år tillbaka i tiden. Annika Bengtzon är en ung, oerfaren reporter som fått sitt första sommarvikariat på Kvällspressen. Ett sommarmord på en ung strippa där en minister misstänks för mordet blir hennes chans att visa framfötterna på kvällstidningen. Hennes efterforskningar leder henne in i politikens värld där IB-affären spelar viss roll.

Fragment ur en dagbok som löper genom hela boken får sin förklaring när säcken knyts ihop på slutet i en överraskande upplösning.

I redaktionsmiljö utspelar sig också pseudonymen Emma Valls nya deckare Änglavakt (Alfabeta). Tidningen är Sundsvalls-Posten och huvudpersonen Amanda Rönn är en osäker kulturredaktörsvikarie som inte kan hålla fingrarna borta från kriminaljournalistiken. Hon blir insyltad i polisutredningen av ett mord och vidlyftiga knarkaffärer där stans mc-klubb är misstänkt för att vara inblandad.

I Inger Frimanssons Mannen med oxhjärtat (Norstedts) har brandmännen på en brandstation i Stockholm en huvudroll. En rökdykare dör under en utryckning och dödsfallet följs av fler olyckor på brandstationen. Alla händelserna har ett samband men i slutet visar det sig att upplösningen inte var så självklar som Frimansson förleder en att tro.

Åke Edwardson räknas väl numera mer som författare än som journalist. I inledningen till nya kriminalromanen Sol och skugga (Norstedts) inträffar ett dubbelmord som Göteborgspolisen får svårt att reda ut. Det är en mycket välskriven och stilistiskt njutbar historia som berättas. Men den som enbart söker en snabbläst och spännande deckare kan välja någon annan författare. I Sol och skugga tenderar det att bli lite väl mycket av kriminalkommissarie Erik Winters funderingar över hur privatliv ska gestalta sig nu när han ska bli far.

Sorgfågel

Lena Katarina Swanberg/ Bokförlaget DN

På uppdrag av Expressens chefredaktör Staffan Thorsell har frilansjournalisten Lena Katarina Swanberg skrivit boken Sorgfågel. I den ger hon röst åt svenskan Annika Östberg som är dömd till livstid och som suttit arton år i amerikanskt fängelse. Boken innehåller också texter som Annika Östberg skrivit själv, brev och fotografier.

Många har kämpat för att Annika Östberg ska få förflyttas till Sverige och hennes fall har blivit mycket uppmärksammat i medierna. Torsdagen den 7 oktober sänds till exempel andra delen i Tom Alandhs dokumentärfilm om fallet Annika.

Det talande offret

Journalistik vid olyckor och katastrofer

Jörgen Lundälv/ Meyers

Jörgen Lundälv, journalist och forskare vid Akut- och katastrofmedicinskt centrum vid universitetssjukhuset i Umeå, låter i den här boken några erfarna journalister berätta om sin syn på katastrofjournalistik och ge råd för hur man ska arbeta på en olycksplats. Det finns också tips för hur andra yrkesgrupper bör bemöta medierna när en katastrof inträffat. Boken är lämplig som studiematerial.

Brandkatastrofen i Göteborg

Statens offentliga utredningar/ SOU 1999:68

Professor Kent Asp har undersökt hur nyhetsförmedlingen och informationen om brandkatastrofen i Göteborg fungerat för de av de närmast berörda som har icke svenskspråkig bakgrund.

Kent Asp har bland annat tittat på hur informationen om branden och dess följder har förmedlats genom medierna och vilka informationskanaler som utnyttjas av människor med icke svenskspråkig bakgrund. Utredningen mynnar ut i en rad förslag till hur man kan arbeta för att förbättra informationen till icke svenskspråkiga.

Betänkandet har överlämnats till Utredningen om erfarenheter av branden i Göteborg.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies