Gå direkt till textinnehållet

LÄSTIPSET

-

En resa genom proggens 70-tal

Proggen – musikrörelsens uppgång och fall

Håkan Lahger/Atlas

Journalisten Håkan Lahgers bok om proggen är ett mångdimensionellt verk. Mångdimensionellt då författaren dels vill blottlägga de mekanismer och maktstrukturer som skapade och styrde 70-talets progressiva musikrörelse, dels för att han själv var del av den, och låter sitt eget känslomässiga förhållande till eran tränga fram. Men blandningen av perspektiv är berikande, och ger texten både liv och innehåll.

Lahger har gjort gedigen research, och pratat med över 50 personer som var med när ”alla kunde spela”. Det är ett myller av röster, där intervjuade ventilerar allt från gångna oförrätter till mer eftertänksamma funderingar kring proggerans betydelse. Mycket handlar om konflikter och maktkamper som fördes inom rörelsen, påverkade av bråken mellan 70-talets sekteristiska kommunistgrupperingar.

Kretsen runt skivbolaget MNW i Stockholm utmålas som medel- och överklassmänniskor med konstnärliga pretentioner, medan göteborgarna kring bolaget Nacksving framställs som stalinistiska machokillar ur arbetarklassen med smak för rock’nroll. Mellan de båda lägren rådde länge fiendeskap och bitterhet.

Annons Annons

Lahger beklagar den effekt bråken fick på musicerandet. Att trivselflummandet och politiskt korrekta groll tog överhanden på bekostnad av musiken ser han som rörelsens kardinalsynd.

Samtidigt är han är angelägen om att just lyfta fram konflikterna och gräva fram orsakerna. Här märks en tendens att vilja exponera ”svikarna” som egentligen aldrig var hängivna några ideal , eller som sedan gled in i en mer burgen livsstil. De som tycks ha väckt Lahgers sympati – och fått de mest trevliga pratminusen – är de som aldrig till fullo köpte eller ställde upp på de manifest och koder som gällde.

Men det finns också en ljus och nostalgisk stråle som skiner igenom mörkret. I skildringen av Tältprojektet, en vansinnesturné där motsatta politiska fraktioner och individer med skilda bakgrunder trots allt samsades och hjälptes åt, ekar det av saknad efter den tid då sådant var möjligt.

Som ledmotiv genom boken löper dock MNWs historia. Förvandlingen från idealistiskt forum till ett börsnoterat bolag blir en konkret symbol för de förändringar som många av proggens anhängare genomgått.

Men det som består bortom alla avslöjanden, bekännelser och tvivel är musiken – liksom Lahgers kärlek till den. Cdn med ett personligt urval progglåtar och tillhörande kommentarer som följer med är bevis nog.

Vårt 1900-tal

Århundradets CD 1970-1999

Screen Air Television AB

Nu har sista delen i cd-samlingen Vårt 1900-tal kommit ut.

I den kan man återuppleva många händelser ur Sveriges Radios arkiv, bland annat när Abba segrade med Waterloo, om Norrmalmstorgsdramat, IB-affären, u-båt på grund, mordet på Olof Palme, när Berlinmuren föll och Estonias förlisning. Skivan innehåller också mycket musik.

Kända radio- och TV-röster som medverkar är bland andra Kaj Karlholm, Bengt Feldreich, Hans Villius och Lars-Gunnar Björklund.

Skivan, som ingår i cd-samlingen Minnesboxen, produceras av Screen Air Television AB i samarbete med Sveriges Radios Programförsäljning.

Krönikor. Ett 90-tal

Lars Lindström/ Bra Böcker

Expressens nöjeskrönikör Lars Lindström har skrivit krönikor i tidningen i mer än tio år.

I den här boken har han samlat de bästa, argaste, roligaste och knäppaste.

Fler avsnitt
Fler videos