Länstidningen Södertälje klandras för tvillingartikel

8 oktober, 2012

MEN-beslut Den 3 mars 2012 publicerade Länstidningen Södertälje en artikel om ett tvillingpar som misstänktes för fusk vid en utbildning i samma stad. Pressens Opinionsnämnd klandrar nu tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Av artikeln, som hade rubriken Tvillingar avstängda för studiefusk, framgick att tvillingarna skulle stängas av i två veckor efter misstänkt fusk med en hemtentamen.

De båda studenterna hade försvarat sig med att de ofta diskuterade studierelaterade saker med varandra, men att de hade skrivit sina texter på olika håll.

Tvillingarna, som ansåg att de hade blivit utpekade i ett sammanhang där inget allmänintresse krävde offentlig belysning, anmälde artikeln. Eftersom det inte fanns några andra tvillingpar som studerade på samma utbildning i Södertälje var det lätt att identifiera dem.

Pressens Opinionsnämnd har fastslagit att Länstidningen Södertälje har hanterat situationen föredömligt. Bland annat hade den ansvarige utgivaren erbjudit tvillingarna att tidningen skulle skriva en uppföljande artikel där de fick berätta sin version av historien. Detta till trots bör den ändå klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed då artikeln skadat anmälarna på ett oförsvarligt sätt.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet




Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies