Gå direkt till textinnehållet

Kulturnytt, Böglobbyn och Bingolotto fälls av Granskningsnämnden

Granskningsnämnden för radio och tv har beslutat att fälla tre program. Det gäller Sveriges Radios Kulturnytt, Sveriges Televisions Böglobbyn samt Bingolotto i TV4. Dessutom har man beslutat att inte ändra tidigare fällning av TV4s Drevet.

Granskningsnämnden för radio och tv har beslutat att fälla tre program. Det gäller Sveriges Radios Kulturnytt, Sveriges Televisions Böglobbyn samt Bingolotto i TV4. Dessutom har man beslutat att inte ändra tidigare fällning av TV4s Drevet.

Kulturnytt fälls för att ha tagit ställning i den politiskt kontroversiella frågan om fri entré på statliga museer. En oenig nämnd menade att följande kommentar stred mot kravet på opartiskhet: ”[…] Nu slipper de betala för gratisfluktarna på museerna och det är nog bara början. För visst verkar det som att det är här, på kulturpolitiskens bakgård de nya Moderaterna bestämt sig för att släppa ut det gamla högerspöket ändå.”

rad

Annons Annons

Böglobbyn fälls för intrång i privatlivet. Det aktuella inslaget handlade om en forskare som tog med reportern på en runda i Slottsskogen i Göteborg för att prata om parkraggning, s.k. cruising. Forskaren fick också frågor rörande hans personliga erfarenheter kring cruising, vilka han besvarade. Efter intervjun skrev mannen till SVT och bad att hans personliga erfarenheter inte skulle tas med. Han kritiserar att det önskemålet inte följdes. I inslaget tydliggjordes det heller inte att han var forskare. Nämnden menar att inslaget som helhet förmedlade intrycket av att forskarens kunskaper tycktes grunda sig på personliga erfarenheter snarare än forskning.

rad

Bingolotto fälls för ett spel som kallades Valfläsk där spelarna skulle välja en av de sex riksdagspartiernas partiledare som en sorts lådor. I första omgången valdes Maud Olofsson och Göran Hägglund. Inspelade filmsekvenser visades där dessa meddelade att vinsten var en resa till en plats som partiledaren själv valt. Dessutom lovade de att om Alliansen vann skulle vinsten fördubblas till en resa för fyra. I program två hade filmerna redigerats så att någon fördubbling inte utlovades. Nämnden anser enhälligt att upplägget i första programmet, där storleken på vinsten var avhängigt valutgången, inte var förenligt med TV4s krav på opartiskhet.

rad

Nämnden kommer heller inte att ändra sitt tidigare fällande beslut av TV4s Drevet, ett beslut som kanalen begärde omprövning av. I det första besluet ansåg nämnden att programmet brutit mot kravet på opartiskhet. Det gäller en programpunkt där en reporter uttrycker sina egna åsikter, efter att först ha presenterats av en annan reporter. TV4 ville ha omprövning av beslutet, eftersom man anser att programpunkten getts en tydlig inramning där tittarna medvetandegörs att det är reporterns åsikter som uttrycks. Dessutom har kanalen hänvisat till vars och ens yttrandefrihet och rätt att ha åsikter.

Nämnden håller ändå fast vid sitt beslut och menar att journalister vid public service-kanalerna och TV4 inte kan ges samma yttrandefrihet som andra, eftersom de inte ska kunna utnyttja sin storlek och ställning för att driva opinion.

al@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos