Gå direkt till textinnehållet

Kritiken mot Mittmedia växer

Ett tjugotal journalister på Mittmedia vittnar om mobbning från chefer och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling (bilden) uppmanar nu företaget att ta in extern hjälp.

Reaktionerna på Journalistens reportage om tidigare GD-journalisten Sanna Wikströms död i förra numret har varit starka. Många uttrycker bestörtning över händelserna och i Mittmedia har flera möten hållits med anledning av vad som framkom i reportaget. Den interna kritiken mot arbetsgivaren har bitvis varit hård, inte minst på Gefle Dagblad, där chefredaktör Anna Gullberg blev sjukskriven strax efter att reportaget publicerats.

Bland dem som hört av sig till Journalisten efter reportaget finns nuvarande och tidigare Mittmediamedarbetare som berättar om mobbning och utfrysning. Drygt 20 journalister uppger att de har upplevt att mobbningen de utsatts för från chefer har syftat till att få dem att lämna företaget. Kritiken mot chefskulturen på Mittmedia växer.

”Det finns chefer som gapar och skriker åt sin personal. Det är något allvarligt fel på hur chefer fostras och utbildas här”, säger en journalist.

Annons Annons

”Målet för en chef är att ’vinna’ mot sina underlydande. Det viktiga är inte att det blir bra, utan att arbetstagarna inte får som de vill. Det är ju cheferna som ska bestämma”, säger en mångårig medarbetare på en större Mittmediaredaktion.

Flera av de som har hört av sig till Journalisten berättar att de blivit placerade på tjänster som varit ”helt omöjliga” med hänsyn till deras hälsotillstånd, familjesituation eller bostadsort.

”Mobbningen är systematiskt riktad mot personer som godtyckligt uppfattas som motsträviga”, säger en journalist.

Fackliga förhandlare och skyddsombud ska ha utsatts i hög utsträckning, uppger flera källor.

”När jag inte lade mig platt i förhandlingen om nedbemanningen gick jag från att vara ett nytt chefsämne till att inte vara önskvärd i företaget”, säger en tidigare fackligt förtroendevald till Journalisten.

Oron växer också i företaget för att det kan finnas fler fall som liknar Sanna Wikströms. På Nerikes Allehanda har journalistsektionens styrelse därför beslutat att genomföra en undersökning bland de 18 NA-journalister som förlorade sina jobb under 2016. Sektionsstyrelsen undersöker hur medarbetare upplevde bemötandet från den då nyblivna ägaren Mittmedia och hur de ser tillbaka på processen.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling skulle gärna se att Mittmedia tar in hjälp utifrån för att utreda händelserna kring Sanna Wikströms avstängning våren 2016:

– Vi har fortfarande inte fått någon tillfredsställande förklaring till varför Sanna Wikströms anställning tvunget skulle avslutas. Anklagelserna om illojalitet var ogrundade. Vi förutsätter att Mittmedia gör en noggrann rannsakan av vad som hänt, i samverkan med fackliga parter och företrädesvis med inkopplad oberoende expertis, säger Jonas Nordling.

– Utan att föregå de interna processerna alltför mycket kan vi säga att Mittmedia behöver ett mer kompetent och kvalificerat HR-stöd för att återupprätta förtroendet för företaget som arbetsgivare.

Fler avsnitt
Fler videos