Gå direkt till textinnehållet

Kritik och stöd till sajten Lexbase

På sajten Lexbase kan vem som helst söka efter dömda via namn, personnummer eller på en karta, där domarna finns utsatta som röda prickar. Dessa kan mot en kostnad sedan laddas hem i sin helhet. Sajten har fått hård kritik men har också försvarats.

Datainspektionens chef Kristina Svahn Starrsjö skriver i ett debattinlägg i Dagens Nyheter att grundlagen måste skrivas om.

”Flera sajter går förbi reglerna i personuppgiftslagen genom att skaffa ett så kallat utgivningsbevis, nu senast en webbplats som publicerar uppgifter om personer som dömts för brott under de senaste fem åren. För att komma åt det här problemet måste grundlagen ändras och det arbetet måste påbörjas så snart som möjligt”, skriver Kristina Svahn Starrsjö på DN Debatt.

Ett utgivningsbevis skaffar man hos Myndigheten för radio och TV. Det kostar 2 000 kronor och ger samma grundlagsskyddade yttrandefrihet som radio, tv och tidningar har.

Annons Annons

”Det är onekligen en paradox att den som har en webbplats med utgivningsbevis kan hantera uppgifter fritt på ett sätt som polisen är förbjuden att göra”, skriver hon.

Även Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, är starkt kritisk.

”Det är ett cyniskt missbruk av de grundläggande demokratiska rättigheterna. Sajten motverkar det som de här rättigheterna ska skydda. Yttrandefriheten är en grundpelare i en rättstat men här gör man business av det och förtalar personer”, sa hon i Gomorron Sverige på tisdagen.

Mårten Schultz, professor i civilrätt, säger till TT att sajten strider mot personuppgiftslagen och att integriteten hos den enskilde ska sättas i främsta rummet.

Men journalisten och tryckfrihetsexperten Nils Funcke skriver i ett debattinlägg i Expressen att offentlighetsprincipen finns för att undvika maktmissbruk och minimera rättsröta.

”Det är och måste vara möjligt för alla att följa en rättegång, läsa vad domstolen kommit fram till och ta del av underlaget från polis och åklagare. Möjligheten att sekretessbelägga uppgifter är och måste vara begränsade", skriver Nils Funcke i Expressen.

Han skriver att användningen av offentliga uppgifter ”för illasinnade eller direkt onda avsikter ska bekämpas i sig, inte genom en begränsning av tillgängligheten.”

Expressens ledare påpekar att det redan finns fler olika företag på nätet som erbjuder motsvarande tjänster, bland annat Robert Aschbergs företag Piscatus, men Piscatus säljer inte sina uppgifter till privatpersoner utan till olika medier.

”Om Lexbase är på allvar, kan dess upplägg leda till krav på mindre öppenhet. Men vi bör värna vår rätt att ta del av domar,” skriver Expressen på sin ledarsida.

Fler avsnitt
Fler videos