Gå direkt till textinnehållet

Kinas trakasserier av utrikeskorrar ”värre än någonsin”

Den kinesiska statens trakasserier av journalister som arbetar i Kina för utländska medier har eskalerat det senaste året. Det framgår av en undersökning genomförd av Utrikeskorrespondenternas klubb i Kina.

Rapporten ”Control Halt Delete” från Utrikeskorrespondenternas klubb i Kina (FCCC) visar att den kinesiska statens repression och trakasserier riktad mot utrikeskorrespondenter i Kina eskalerat kraftigt.

  • 55 procent av utrikeskorrarna uppgav att arbetsförhållandena har försämrats.
  • 82 procent upplevde under 2019 hinder, trakasserier eller våld från kinesiska myndighetspersoner.
  • 43 procent uppgav att oro för övervakning påverkat deras möjlighet att rapportera, genomföra intervjuer och kommunicera med källor.
  • 70 procent uppgav att de vet att, eller misstänker att, inställda intervjuer har berott på kinesiska myndigheters agerande.

I rapporten berättar journalister bland annat om svårigheter att få visum med hänvisning till att kinesiska myndigheter inte uppskattade hur de hade rapporterat. 38 procent av journalisterna uppgav att de hade kallats in till möten med myndighetsföreträdare där de bland annat frågats ut om sina personliga åsikter om Hongkong, kritiserats för sin rapportering, och uppmanats att ”rapportera konstruktivt i stället för kritiskt”.

Annons Annons

76 procent av de som svarat på enkäten uppgav att personer avböjt intervjuer på grund av att de var förbjudna att prata med utländska medier. Var fjärde korrespondent uppgav att de var medvetna om att intervjupersoner trakasserats, frihetsberövats eller kallats in till förhör på grund av att de haft kontakt med en utländsk journalist. Även släktingar till intervjupersoner har utsatts för trakasserier.

Hälften av journalisterna uppgav att de minst en gång under 2019 hindrats att utföra sitt arbete av kinesisk polis eller någon annan myndighetsperson. Sex procent uppgav att de hindrats fysiskt eller utsatts för våld.

Kjersti Strømmen på norska NRK berättar i rapporten: ”Den person vi skulle träffa hade fått sin telefon konfiskerad. Tre bilar följde efter oss i två dagar och när vi skulle gå in hallen hos mamman till ett av offren på Himmelska fridens torg blev vi filmade, två personer övervakade oss från en parkerad bil och vi stoppades i dörren.”

Tom Cheshire på Sky News berättar: ”Beväpnad polis i Hotan hindrade oss från att nå ett misstänkt fångläger. Vi försökte gå runt – de grep oss, försökte ta kamerorna och telefonerna vi hade i händerna.”

Flera journalister har också hittat övervakningsutrustning eller -mjukvara i telefoner, epost, krypterade appar (Signal, WhatsApp, Telegram) eller filer.

Financial Times Kinakorrespondent Yuan Yang berättar att någon försökt logga in på hennes Telegramkonto vid tre tillfällen genom att ha begärt lösenord via sms, som levererats via den statliga leverantören och kunnat snappas upp.

En brittisk korrespondent berättar att saker som inte tillhörde hen plötsligt dök upp i lägenheten.

30 procent av korrespondenterna uppger att de uppfattat att påtryckningar har riktats mot redaktionerna i deras hemländer.

FCCC genomförde den årliga enkätundersökningen i december 2019. 114 av 186 medlemmar från 25 länder och regioner besvarade enkäten. Dessutom har utrikesredaktörer/utrikeschefer på tolv medieföretag i Nordamerika, Europa och Asien lämnat uppgifter till rapporten.

Fler avsnitt
Fler videos