Julian Assange utlämnas till Sverige
Julian Assange Brittiska Högsta domstolen har beslutat att Wikileaks grundare Julian Assange ska utlämnas till Sverige för förhör. Beslutet var inte fattat i enighet. Assange kan överklaga till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, men bedömare anser att det är osannolikt att domstolen kommer att ge prövningstillstånd. UPPDATERAD: Försvaret avser att få fallet omprövat av domstolen.
20-30 journalister närvarade i rättegångssalen i brittiska Högsta domstolen när domen föll, enligt The Guardians reporter Esther Addley som twittrade från rättegångssalen. Beslutet meddelades i dag klockan 10:15 svensk tid, och var väntat.
Beslutet fattades med rösterna 5 mot 2. Lady Hale and Lord Mance röstade mot en utlämning, eftersom de ansåg att en begäran om utlämning måste komma från en svensk domstol eller en domare, inte en åklagare.
Om Julian Assange väljer att överklaga domen till Europadomstolen för mänskliga rättigheter kommer besked att ges om prövningstillstånd inom 14 dagar från överklagandet.
Juridiska bedömare anser dock att det är osannolikt att domstolen kommer att ge Assange prövningstillstånd.
Carl Gardner som är en av flera jurister som driver analys- och kommentarsbloggen Head of legal skriver att det enda skälet för Europadomstolen för mänskliga rättigheter att pröva Assanges fall är om domstolen misstänker att Assange kan utsättas för ett ”flagrant justitiemord”. Det räcker alltså inte med ett helt vanligt justitiemord för att domstolen ska pröva saken.
Domen innebär att Julian Assange ska utlämnas till Sverige för förhör. Utlämnandet kan ske omedelbart, även om Julian Assange väljer att överklaga till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Högsta domstolen har dock beslutat att utlämnandet första kan ske om 14 dagar för att ge försvaret tid att bedöma om ett överklagande ska göras.
Assange är inte åtalad för något brott, men är misstänkt för våldtäkt och ofredande i Sverige i augusti 2010. Han har hävdat att han riskeras att utlämnas till USA om han infinner sig till förhör i Sverige.
Uppdatering: Julian Assanges försvarsadvokat Dinah Rose kan komma att begära att fallet ska återupptas, mot bakgrund av att majoriteten av Högsta domstolen fattat sitt beslut på Wienkonventionen om traktaträtt, och det argumentet hördes aldrig under rättegången.
Uppdatering kl 11:04: Försvarsadvokaten Gareth Pierce bekräftar för The Guardian att Assange kommer att begära omprövning av domslutet mot bakgrund av att majoriteten av domarna i Högsta domstolen fattat beslutet mot bakgrund av Wienkonventionen, som aldrig togs upp i domstolsförhandlingen.