Gå direkt till textinnehållet

Journalistsektionen på NA lämnar löneförhandlingen

Arbetsgivaren vill flytta NA-journalisternas löneökningar till andra tidningar och ger var fjärde journalist ”underkänt” – på Årets dagstidning.

På ett medlemsmöte i journalistsektionen på Nerikes Allehanda beslutades att sektionen drar sig ur årets löneförhandling och i stället låter arbetsgivaren ensidigt fastställa 2017 års löner. På onsdagen informerades arbetsgivaren om beslutet.

I en skrivelse till arbetsgivaren, som Journalisten har tagit del av, framgår att löneförhandlingarna inom Mittmedia i år har sett annorlunda ut än vad som tidigare varit praxis på NA.

I Mittmedia utgår löneförhandlingen från en stor pott för samtliga 443 SJF-anslutna journalister i hela Mittmedia, och sedan har potten slagits ut lika för alla. Följden är att en stor del av NAs journalisters löneökningar går till andra tidningar i bolaget. NA bidrar med 26 800 kronor till den totala Mittmediapotten men får bara tillbaka 23 200 kronor att fördela på 44 journalister. Det innebär att journalisterna på tidningen får mindre än vad kollektivavtalet stadgar: 1,7 procent i stället för 2,0 procent.

Annons Annons

I skrivelsen uppger sektionen: ”Trots att NA genomgick under perioden som lönerevision gäller (1 april 2016–31 mars 2017) inte bara kraftiga personalneddragningar, en genomgripande omorganisation och ett stort skifte av teknik och arbetssätt: Dessutom var tidningen under perioden en av de mest inkomstbringande titlarna i koncernen och blev utsedd till Årets dagstidning av Tidningsutgivarna. Ändå är NA en av de titlar inom Mittmedia som får minst del av potten. Signalen från centralt håll är alltså att våra journalister presterat sämst i hela Mittmedia.”

Mittmedia har infört fyra fasta steg om löneökningar på 200, 400, 800 och 1 600 kronor. Något utrymme för löneglidning har inte funnits.

”Eftersom pottens totalsumma är förutbestämd har detta fått till följd att sektionens förhandlingsdelegation för att kunna ’flytta upp’ någon ett steg måste flytta ned en annan medlem, vilket känns osolidariskt”, skriver sektionen i skrivelsen.

För att klara de lägre ersättningsnivåerna till journalisterna på NA har cheferna bedömt hela 23 procent av journalisterna (tio personer) i den lägsta kategorin ”ej motsvarat förväntningarna” medan bara två personer placeras i kategorin ”överträffat förväntningarna”.

”Över 20 procent av journalisterna är alltså underkända på Årets dagstidning. Och detta är återigen något som förhandlats ovanför våra huvuden och som går att ändra lika lite på som något annat i den lokala löneförhandlingen”, skriver sektionen.

Klubbsektionen väljer därför att avsluta förhandlingen och uppger att man hoppas att det blir en tydlig signal inför nästa års lönerevision, ”både till Nerikes Allehandas chefer, som tidigare i processen måste uppvärdera de prestationer som våra medarbetare varje dag utför, och till Mittmedia, som måste hitta rimligare och mer rättvisa former för löneförhandlingen.”

Fler avsnitt
Fler videos