Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet: ”Ge oss ro att förhandla arbetsrätten”

Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif om utredningsförslaget om arbetsrätten: ”Skulle skifta balansen på arbetsmarknaden till nackdel för de anställda.”

Regeringens utredning om en moderniserad arbetsrätt har fått hård kritik, framför allt från fackliga företrädare, som menar att förslaget som presenteras idag skulle innebära att arbetsgivare inte behöver ha saklig grund för att säga upp anställda. TV4s tidigare vd Jan Scherman skriver i en krönika i Dagens Arbete att ”inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”.

Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif sällar sig till kritikerna, och menar att förslagen skulle skifta balansen på arbetsmarknaden till nackdel för de anställda. ”Anställningsskyddet skulle bli svagare och rättsosäkerheten större utan att det skulle uppvägas av ett bättre system för omställning”, skriver han i en debattartikel i Journalisten.

Journalistförbundet anser att det är möjligt att hitta ett balanserat system, om parterna tillåts förhandla, och att man ser det som möjligt att skapa en tryggare arbetsmarknad för visstidsanställda.

Annons Annons

”Fack och arbetsgivare måste därför ges tillfälle att i lugn och ro komma överens”, skriver Johan Lif i debattartikeln.

Fler avsnitt
Fler videos