Gå direkt till textinnehållet

Journalistfacket stämmer turkisk tankesmedja

Det turkiska journalistförbundet TGS har stämt den regeringstrogna tankesmedjan Seta i en domstol i Istanbul. Seta har svartlistat ett stort antal journalister som arbetar för internationella medier, som BBC, Deutsche Welle och Euronews.

I helgen släppte den regeringstrogna Ankarabaserade tankesmedjan Seta en 202 sidor lång rapport om turkiskspråkiga internationella mediers bevakning av Turkiet, bland annat rörande rapporteringen om den misslyckade statskuppen 2016, om landets ekonomi och om kurdfrågan.

I rapporten utmålas BBC Türkçe, Deutsche Welle Türkçe, Voice of America, Sputnik Turkey, Euronews Turkey, Independent Turkey och China Radio International (CRI) Turkey som fientligt inställda till den turkiska staten, och ett stort antal korrespondenter verksamma i Turkiet svartlistas.

I rapporten påstås även organisationer som bevakar pressfrihetsfrågor i Turkiet, som Reportar utan gränser och Bianet, vara fientligt inställda till den turkiska regeringen.

På måndagen stämde det turkiska journalistförbundet TGS tillsammans med Media and Law Studies Association (MLSA) Seta i domstol i Istanbul för förtal av journalister som nämns i rapporten.

TGS uppger också i sin stämningsansökan att rapporten är uppviglande och att uppgifter som lämnats i den är manipulerade. Enligt TGS har Seta beskrivit journalistisk aktivitet som brott. Det uppger bland andra Europeiska Journalistfederationen (EFJ), al-Jazira och Bianet.

Fler videos
Fler avsnitt