Gå direkt till textinnehållet

JO utreder Jerndal

Justitieombudsmannen (JO) kommer att utreda anmälan mot polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal, och kräver nu att myndigheten yttrar sig.

Det var efter att Aftonbladet, via poliskällor, avslöjat att en polischef misstänks fört barnpornografibrott som kommunikationsdirektören formulerade ett internt mejl till anställda vid polisens informationsavdelning.

”Det är med tungt hjärta som jag konstaterar att uppgifter ur en nedlagd förundersökning kring en polisanställd har nått Aftonbladet”, inleder hon mejlet. ”Att röja detta slags uppgifter kan komma att i straffrättslig mening bedömas som brott mot tystnadsplikt, alternativt tjänstefel”, fortsätter Jerndal.

Mejlet uppfattades som ett försök att inskränka meddelarfriheten av både Aftonbladet och anmälaren. Nu har alltså JO beslutat att utreda händelsen.

Annons Annons

I en intervju i Journalisten nummer 15 förnekar dock Unni Jerndal att hon menat att inskränka meddelarfriheten.

– Nej inte alls. Jag ville informera en liten grupp ansvariga hur jag hanterat ett personalärende internt, det handlade om vilka regelverk som styrt mitt agerande. Jag är otroligt ledsen över det här missförståndet som uppstått, säger Unni Jerndal.

Fler avsnitt
Fler videos