JO utreder Jerndal

10 februari, 2016

Justitieombudsmannen (JO) kommer att utreda anmälan mot polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal, och kräver nu att myndigheten yttrar sig.

Det var efter att Aftonbladet, via poliskällor, avslöjat att en polischef misstänks fört barnpornografibrott som kommunikationsdirektören formulerade ett internt mejl till anställda vid polisens informationsavdelning.

”Det är med tungt hjärta som jag konstaterar att uppgifter ur en nedlagd förundersökning kring en polisanställd har nått Aftonbladet”, inleder hon mejlet. ”Att röja detta slags uppgifter kan komma att i straffrättslig mening bedömas som brott mot tystnadsplikt, alternativt tjänstefel”, fortsätter Jerndal.

Mejlet uppfattades som ett försök att inskränka meddelarfriheten av både Aftonbladet och anmälaren. Nu har alltså JO beslutat att utreda händelsen.

I en intervju i Journalisten nummer 15 förnekar dock Unni Jerndal att hon menat att inskränka meddelarfriheten.

– Nej inte alls. Jag ville informera en liten grupp ansvariga hur jag hanterat ett personalärende internt, det handlade om vilka regelverk som styrt mitt agerande. Jag är otroligt ledsen över det här missförståndet som uppstått, säger Unni Jerndal.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies