Gå direkt till textinnehållet

JO granskar tidnings närvaro vid husrannsakan

Polisen kan ha begått tjänstefel när ett reportageteam förra hösten tilläts vara med på husrannsakan hos en person som misstänktes för knarkinnehav. Justitieombudsmannen, JO, har beslutat om förundersökning.Polistidningen följde en kväll i november 2000 polisens så kallade rejvkommission under ett arbetspass.

Polisen kan ha begått tjänstefel när ett reportageteam förra hösten tilläts vara med på husrannsakan hos en person som misstänktes för knarkinnehav. Justitieombudsmannen, JO, har beslutat om förundersökning.

Polistidningen följde en kväll i november 2000 polisens så kallade rejvkommission under ett arbetspass. Ett av polisens uppdrag var att slå till mot en misstänkt knarklangare i Stockholm. Vid tillslaget greps bland andra lägenhetsinnehavaren.

Polistidningens reporter och fotograf var med under tillslaget och bilder togs.

Lägenhetsinnehavaren, som senare dömdes för knarkinnehav, ansåg sig kränkt av reportageteamets närvaro och anmälde händelsen till JO.

Anmälaren skriver:

”Jag anser inte att innehavet av 39 gram amfetamin motsvarar kravet på allmänintresse för att motivera denna stora kränkning av min och min flickväns integritet.”

JO har kritiserat liknande fall

JO har i samband med ett annat, liknande fall sagt att han anser det förkastligt att polisen medverkar till att utomstående är med vid husrannsakningar.

JO anser också att polisen inte för utomståendes räkning kan fråga om de får vara där eftersom det är svårt att säga nej när polisen frågar.

I reportaget, som publicerades i Polistidningen nr 9/2000, finns ingenting i text eller bild som röjer de inblandades identitet.

Polistidningens chefredaktör: “Stort intresse att följa polisens arbete”

Polistidningens chefredaktör Irene Stenström kommenterar fallet i nr 6/2001:

”Ett journalistiskt intresse att följa polisens arbete finns hos fler än Polistidningen. Otaliga TV-inslag har följt polisers arbete mot olika former av kriminalitet. Med åtföljande konsekvens att det filmats i och runt både knarkkvartar och MC-gängs högkvarter.”

Stenström avslutar:

”Jag hoppas att JO inte gör vidare journalistisk skildring av polisarbetets vardag omöjlig.”

Chefsåklagare Christer Ekelund i Stockholm väntar ännu på att få in utredningsmaterial innan han kan ta ställning till om han delger någon person misstanke om brott.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos