JK undersöker om
Aftonbladet röjde källa

13 oktober, 2016

Justitiekanslern inleder en förundersökning mot Aftonbladet efter en anmälan från Egor Putilov.

Efter att Aftonbladet avslöjat att Egor Putilov egentligen är Alexander Fridback, då anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli, har han anmält tidningen till Justitiekanslern, JK. Anmälan gäller förtal, dataintrång och brott mot bestämmelsen om tystnadsplikt i Yttrandefrihetsgrundlagen, YGL, och Tryckfrihetsförordningen, TF.

JK har nu beslutat att inleda en förundersökning om brott mot tystnadsplikten, eftersom Aftonbladet har röjt Egor Putilovs egentliga identitet, skriver Aftonbladet. JK inleder däremot ingen förundersökning om förtal, och inte heller om dataintrång. Dataintrång omfattas nämligen inte av YGL eller TF, utan är i så fall något som Åklagarmyndigheten får ta ställning till.

Som Journalisten tidigare har skrivit har Egor Putilov skrivit i flera svenska tidningar under falskt namn, däribland Aftonbladet, Expressen, Dagens Media, Dagens Samhälle och Arbetet. Han jobbade även i en vecka på Radio Sweden innan Sveriges Radios säkerhetsavdelning fattade misstankar om honom och spärrade hans passerkort.

Efter Aftonbladets avslöjande sade han upp sig från sin tjänst hos SD. 

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies