Gå direkt till textinnehållet

”Jag är inte gnällig och sällan elak”

Poet, journalist, ledarskribent. För många är Göran Greider kanske ändå mest känd som proffspanelist i tv och radio. ”Det goda humöret är avgörande. Jag är ytterst sällan elak.”

”Han bor i en gammal Volvo 740 på Radiohusets parkering. Några gånger per dygn piper sms-signalen i hans telefon. Göran vaknar med ett ryck, tittar på displayen, och där står det: Panel! Kom in!” 

I ett gammalt avsnitt av Tankesmedjan i SR spinner komikern och journalisten Ola Söderholm loss kring Göran Greiders tillsynes ständiga beredskap att rycka in som debattör och tyckare i radio- och tv-paneler, i vitt skilda ämnen. Greider är alltid redo, ”som brandkåren fast för paneler”, konkluderar Söderholm.

Huvudpersonen själv skulle nog inte hålla med:

– Jag tackar rätt ofta nej till att delta. När jag inte kan komma till en studio eller när jag inte alls kan frågan det ska handla om.

Greiders välbekanta närvaro i tv-soffor och radiostudior är mer än tre decennier gammal. Han började skriva i DN 1988 och har sedan dess medverkat i en rad olika paneler.

– När jag började på den lilla Dala-Demokraten blev det ju viktigare för att nå ut. De som sitter på stora tidningar och skriver vet inte hur bortskämda de är. 

Varför är du en så flitig åsiktsmaskin?
– Jag är bra på det, helt enkelt. Jag är inte gnällig. Och påläst. Och jag är van att möta folk ute på möten och föredrag. 

Har du roligt i studion?
– Ja, nästan alltid. Och jag är ytterst sällan elak av mig. 

En bra panelist utmärks av ett gott humör och ett tydligt perspektiv, anser Greider. Att vara påläst – mycket påläst – är avgörande.

– Kan man inte frågan ska man inte ställa upp.

Misslyckas menar han att den gör som helt överfalls av sina egna känslor och därför inte hör vad meddebattörerna säger.

Coronapandemin har inte hejdat Göran Greiders debatterande i etern. 

– Det har varit rätt mycket som vanligt. Men jag har varit sjuk av och till under hösten och fått ta det lugnt.

Fotnot: Göran Greider har efter att intervjun gjordes gått ut och berättat att han drabbats av blodcancer. Han räknar med att skriva ungefär som vanligt under behandlingen.

 

Fakta

Tre tips från Greider
Så  blir du en efter­frågad panelist:
1. Tänk självständigt!
2. Läs ständigt!
3. ”What does your heart tell you?” som de säger i både Sagan om Ringen och Star Wars, för att nå ditt grundvatten, varförutan du är vanmäktig och tråkig. 

Göran Greider
Ålder: 61
Bor: Årsta och Dala-Floda
Titel: Chefredaktör Dala-Demokraten sedan 1999, författare och skribent.
Bakgrund: Poet och författare till en rad fackböcker, journalist, kulturskribent, socialdemokratisk ledarskribent, vänsterdebattör. Medverkar regelbundet i bland annat SRs God morgon, världen!

Fler avsnitt
Fler videos