Höjd konfliktberedskap på Journalistförbundet
Journalistförbundet får stöd för sin linje gentemot Tidningsutgivarna: Det är rätt att både kräva kollektivavtal och att gällande regler om upphovsrätt bevaras. Uppbackningen för förbundets linje i kärnfrågorna var tydlig vid klubbordförandekonferensen i tisdags.
Journalistförbundet får stöd för sin linje gentemot Tidningsutgivarna: Det är rätt att både kräva kollektivavtal och att gällande regler om upphovsrätt bevaras.
Uppbackningen för förbundets linje i kärnfrågorna var tydlig vid klubbordförandekonferensen i tisdags.
Konferensen inleddes med en genomgång av förhandlingsläget och ett konstaterande av att positionerna är låsta och att Tidningsutgivarna snarast utökat sina krav på upphovsrätten under förhandlingarnas gång.
– Vi står inför ett stort hot om konflikt, slog förbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén fast.
Hennes intryck är att Tidningsutgivarna är otåliga att få ta en konflikt. De vägrar att träffa kollektivavtal om de inte får sina krav på upphovsrätten tillgodosedda först.
Störst kampvilja på landsortstidningarna
Efter att klubbordförandena diskuterat läget i grupper stod det klart att det fanns en allmänt utbredd stridsvilja för att efter åtta månaders förhandlingar få nytt kollektivavtal och samtidigt bevara upphovsrättsreglerna. Kampviljan var störst på landsortstidningarna, där många har låga löner. Men där fanns också en oro över att retroaktiva lönehöjningar skulle gå förlorade vid en konflikt.
Den samlade bild som gavs var dock att medlemmarna var beredda på att ta en konflikt.
Klubbordförandekonferensen antog ett uttalande där man bland annat skriver:
”Tidningsutgivarna vill skaffa sig full kontroll över den upphovsrätt som vi och arbetsgivarna kommit överens om och i dag nyttjar gemensamt. Att släppa den kontrollen ser vi journalister som ett allvarligt hot mot mångfalden, mot vår journalistiska heder och mot yrkets framtid.”
Förbundsstyrelsen hoppas på avtal utan strejk
Konferensen accepterade inte den utpressningssituation som man ansåg att Tidningsutgivarna ställt förbundet inför.
Uttalandet avslutas:
”6000 dagstidningsjournalister har inte fått någon lönehöjning sedan april år 2000. Hur länge måste vi vänta? Vår uppmaning till arbetsgivarna är enkel: ta ert ansvar – slut ett löneavtal nu! Må det inte råda något tvivel: vi är beredda att med alla nödvändiga medel försvara upphovsrätten.”
Lindblom Hulthén hade förståelse för att medlemmarna, särskilt i landsorten, är angelägna om att ta konflikt. Men hon betonade att förbundsstyrelsen i det längsta hoppas på en förhandlingslösning.
– Jag vill inte att vi låter oss provoceras att dansa efter arbetsgivarnas pipa och gå ut i konflikt. Vi dansar när vi vill.
Höjd beredskap
På onsdagen samlades Journalistförbundets förhandlingdelegation. Några beslut om varsel togs inte under mötet. På måndag, den 19 november, träder förbundets konfliktorganisation i kraft, vilket innebär att förbundskansliet och förbundsstyrelsen/förhandlingsdelegationen höjer beredskapen för att kunna fatta snabba beslut.
hl@sjf.se
qr@sjf.se