Gå direkt till textinnehållet

Handlingsplanen fastställd

På torsdagskvällen togs förbundets handlingsplan. Dessförinnan hade kongressen bland annat fått höra ett brandtal om det fackliga löftet av Stephen Lindholm.

Samtliga deltagare i kongressalen uppmanades resa sig upp och fatta varandras händer. Med Stephen Lindholm som talare fick hela kongressen unisont ställa sig bakom:

"Vi lovar och försäkrar att vi aldrig någonsin under några omständigheter ska arbeta till lägre lön eller sämre villkor än det vi nu har lovat varandra, vi lovar detta i den djupa förvissningen om att om vi alla håller detta löfte måste arbetsgivaren gå med på våra krav". Vidare lovade Stephen Lindholm att fortsätta "kämpa, förhandla, slita och slå lokalt".  

Handlingsprogrammets fastställdes i princip i alla sina delar, men frågan om bemanningsanställda lades in på flera platser i programmet. Likaså lyftes frågan om  frilansarnas villkor fram. 

Annons Annons

Handlingsprogrammet består av hundra akuta punkter, till exempel:

Anställningsotrygghet och anställningstrygghet, som bland annat säger att "behovet av att definiera vad anställda respektive frilansar är och har för rättigheter och under vilka omständigheter deras tjänster kan utnyttjas är stort". Och att "förbundet accepterar inte att arbetsgivare genom så kallat fastlanseri underminerar kollektivavtalen".

Förbundets ordförande, Agneta Lindblom Hulthén, tog talarstolen när punkten "ett älskat jobb i en dålig miljö" berördes och poängterade vikten av att hot mot journalister ska betraktas som brott mot grundlagen och behandlas som högmålsbrott. 

Fler avsnitt
Fler videos