Gå direkt till textinnehållet

Grävfonden får en miljon

Finansmannen Sven Hagströmer donerar en miljon kronor över tre år till Grävfonden.

Det handlar om en insamlingsstiftelse knuten till Föreningen Grävande Journalister som delar ut utbildningsstipendier i avancerad undersökande journalistik, skriver FGJ i ett pressmeddelande. 

Därmed dubbleras fondens kapital. 

Sven Hagströmer menar att mediernas granskande kompetens behöver vässas ordentligt, och det i ett läge när upplagor och tittarsiffror viker och pengar saknas.

Annons Annons

Han uppmanar alla svenska näringslivsföreträdare som känner samma oro och ansvar över demokratin att göra detsamma.

– Falska nyheter och desinformationskampanjer är ett dramatiskt växande hot mot det viktigaste vi har, det upplysta demokratiska samtalet. Jag tror inte jag är ensam om att känna oro för demokratins framtid. Journalisterna, ”den tredje statsmakten”, har en nyckelroll för att motverka den utvecklingen, säger Sven Hagströmer i en kommentar. 

Donationen löper över tre år och ger sammantaget en dubblering av fondens kapital. 

Hittills har donatorer som Johan Björkmans stiftelse, David Lagercrantz, Hans Hernborn och Sören Sommelius bidragit till Grävfondens grundkapital, som efter Hagströmers donation kommer att uppgå till dryga två miljoner kronor. 

Grävfonden bedömer att kapitalet behöver närma sig minst tio miljoner kronor för att stipendierna ska göra skillnad på allvar och bidra till en allmän höjning av den granskande kompetensen i journalistkåren.

Fler avsnitt
Fler videos