Google ska motverka desinformation inför valet

12 januari, 2022

Google inrättar ett valteam inför det svenska valet i höst.

Tidigare idag berättade Journalisten att 80 faktagranskare kritiserar Youtube för spridning av desinformation, och för att skada demokratiska processer och folkhälsa.

Samtidigt uppger nu Google, som äger Youtube, att de kommer att satsa på att öka säkerheten och motverka desinformation under valåret.

Till TT säger Sara Övreby, Googles samhällspolitiska chef i Sverige, att det är ”extra viktigt att våra plattformar inte missbrukas” när många vänder sig till Google och Youtube för att hitta information kring valet.

Ett särskilt valteam bestående av medarbetare från Googles Sverigekontor samt experter från Googles internationella team inrättas. Google kommer under året att erbjuda utbildningar i säkerhetsfrågor för att öka kunskapen om och motståndskraften mot desinformation. Man kommer också erbjuda mediehus stöd för att stärka arbetet mot överbelastningsattacker.

Under valåret kommer regelverket för politisk annonsering på Youtube och Google att skärpas – annonsörer måste registrera sig och annonserna kan bara riktas på ålder, kön och postnummer. Vem som helst ska kunna söka information om vem som annonserat, hur mycket pengar som spenderats och vem man riktat sig till.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies