"Generellt tjänar eterfrilansar mindre"

13 februari, 2012

På onsdag bildas en ny journalistklubb för frilansar inom etermedieområdet för att bättre ta tillvara deras intressen. - Det behövs en riktad satsning. Vi har helt andra villkor än skrivande frilansar har, säger Aziza Dhaouadi, som kandiderar till ordförande.

Varför behövs det en särskild klubb för frilansar inom etermedier?

- Det är Journalistförbundet som har tagit initiativet. Man har förstått att etermediejournalister har speciella villkor som inte har riktigt fått ta plats och att det behövs en riktad satsning. Arbetetet med att försvara våra arbetsvillkor, avtal och upphovsrätt har inte kunnat tillgodoses inom Frilans Riks, säger Aziza Dhaouadi.

Hon ser det som väsentligt att det är arbetande etermediefrilansar som tar plats i nya Eterklubben.

- Vi vet bäst vilka problemområdena är för oss.

Vilka är de?

- Generellt har vi sämre avtal, vi tjänar mindre. Den stora anledningen till det är att etermediebolagen har monopol. Sveriges Radio har i det närmaste totalmonopol på seriös radiojournalistik. TV-journalister har lite fler möjligheter, men de är också begränsade.Skrivande journalister har många fler uppdragsgivare att sälja till.

- Public service borde vara bäst på att ta hand om sina anställda, även frilansarna. Men det gör de inte. Vi har följt Linn Ohlsson-rättegången noga. Vi vill gärna samarbeta med arbetsplatsklubbarna på SVT, SR och TV4 - jag tror att vi måste samarbeta. Vi är alla journalister och vi gör samma jobb, vi kan inte ha A- och B-lag, säger Aziza Dhaouadi.

- Men jag är övertygad om att vi kan utveckla och hitta bra lösningar på våra problem tillsammans med de olika etermediaarbetsgivarna - det skulle alla tjäna på!

Aziza Dhaouadi är själv radiofrilans sedan elva år tillbaka. Hon beskriver det som "jättekämpigt".

- Det är näst intill omöjligt att leva på att göra radioprogram, så ska det inte behöva vara. Även om konjunkturen går upp och ner och radion får olika anslag kan man inte bara skylla på dålig ekonomi. Det handlar om prioriteringar. Det är viktigt för demokratin att frilansar kan leva på att göra radio, menar hon.

Eterklubben riktar sig initialt till frilansar i Mälardalsområdet. Tanken är att locka etermediemedlemmar ur Mälardalens frilansklubb.

- Men från 1 juli kan man vara med i flera klubbar, då är det tänkt att även journalister på andra håll i Sverige ska kunna ansluta sig till oss.

Klubben bildas officiellt vid ett möte i Stockholm på onsdag.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lars Söderström mån, 2012-02-13 18:23
Inte jämfört med vad TT betalar frilansar.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies