Gå direkt till textinnehållet

Gamla nyheter blev som nya

Under januari serverade redaktionerna en hel del gammal skåpmat som värmts upp på nytt.Till exempel gjorde Aftonbladet löp på att Jan Guillou skulle mördas av en utländsk agent. Trots att tidningen hade kört precis samma nyhet flera år tidigare.

Under januari serverade redaktionerna en hel del gammal skåpmat som värmts upp på nytt.Till exempel gjorde Aftonbladet löp på att Jan Guillou skulle mördas av en utländsk agent. Trots att tidningen hade kört precis samma nyhet flera år tidigare.

Vad är egentligen en nyhet? En sak är säker: det behöver inte handla om något som hände nyligen.

Titta bara på löpsedlarna här intill. Aftonbladets nyhet om Guillou förra veckan hade Expressen publicerat sex år tidigare.

Inte nog med det. Redan för flera år sedan skrev även Aftonbladet om Guillou och den israeliske agenten.

—När vi publicerade artikeln om Guillou i förra veckan var vi medvetna om att vi hade kört den som nyhet förut, uppger Niklas Silow, redaktionschef på Aftonbladet.

Men hur kan ni använda samma material igen, till och med under rubriken Extra på löpsedeln?

—Det hela hade en stark aktualitet genom att tidigare hemligstämplade förhör med Jan Guillou hade släppts dagen innan där det framkom att han varit informatör åt Säpo. Det nya var även att Jan Guillou själv skrev den här gången.

Niklas Silow menar att det inte behöver vara fel att återanvända en gammal nyhet.

—Det tillkommer hela tiden nya läsare samtidigt som gamla läsare glömmer vad vi skrivit.

Finns det inte en risk att trovärdigheten för nyhetstidningarna minskar om man ger sken av att en gammal händelse inträffat helt nyligen?

—Det beror helt på vad det gäller. Att Palme blivit skjuten går naturligtvis inte att återpublicera som en nyhet, men i de fall där folk hunnit glömma kan det vara OK.

I mitten av januari bjöds svenska folket på ännu mer nattstånden nyhetsföda. Det var filmen om Björn Borg som “avslöjade” att Borg fått miljoner skattefritt för sina tjänster åt Turistrådet.

Redan 1990 hade nyheten körts i Expressen. Fast den här gången valde Expressen att ligga lågt. Aftonbladet däremot täckte hela ettan med den drygt sju år gamla nyheten.

Enligt journalisten Bert Willborg var det han som först spräckte nyheten om Turistrådet och Björn Borg.

—Jag hade hela storyn 1990 i Tidningen Z. Det var häpnadsväckande att se att Folke Rydén hade redigerat Borg-filmen så att det framstod som hans egen nyhet.

—Vi gjorde ingen grej av att det var en nyhet, svarar Folke Rydén. Det var andra medier som slog upp det som en nyhet. Men vi hade faktiskt fått fram en del nya uppgifter, till exempel dokument och utdrag från bankkonton som inte kommit fram tidigare.

Det är alltså återanvändning som gäller.

Så troligen kan vi se fram emot heta avslöjanden om Björn Borg och Turistrådet om ungefär sju-åtta år.

Fler avsnitt
Fler videos