Gå direkt till textinnehållet

Frilansarvoden dumpas på lärartidningarna

Kort efter att contentbyrån Make your mark tagit över produktionen av Lärarförbundets tidningar så sänks frilansarvodena, i vissa fall med hälften.

Journalisten har i en rad uppmärksammade artiklar berättat om processen när Lärarförbundet lade ut sin tidningsproduktion på entreprenad. En koll visar nu att några månader efter att contentbolaget Make your mark (Mym) tagit över produktionen så sänks frilansarvodena, i några fall rejält. Ett porträtt som tidigare betalades med två dagar enligt frilansrekommendationen – cirka 16 000 kronor – erbjuds en frilans 10 000 kronor för, berättar en källa. Flera andra källor bekräftar att arvodena halverats, eller mer, för vissa beställningar.

– När man förhandlar får man höra att de har ont om pengar, eller så blir man ställd mot kollegor, ”i så fall får jag försöka dra ner på fotokostnaderna”, kan de säga, berättar en frilans.

Frilansen Katarina Bjärvall har arbetat åt Lärarförbundets tidningar i tolv år, mest frekvent åt Pedagogiska Magasinet. Hon berättar att arvodena under hela den tiden har legat ganska stabilt, vilket i praktiken inneburit en kontinuerlig urholkning av värdet på arbetet. Sedan contentbolaget tog över har hon bara gjort ett jobb åt dem, med oförändrat arvode.

– Men jag hör från andra frilansar att arvodena generellt har sänkts, i vissa fall halverats, säger också hon.

Journalisten Anna Kågström berättar att hon har haft tidningarna som uppdragsgivare i snart åtta år. Sedan Mym tog över har hon gjort två jobb. Först var allt som vanligt, hon fick en ny redaktör som hon haft god kontakt med, och arvodesnivån var densamma. Men sen hände något.

– När jag nyligen ombads att göra ytterligare ett jobb, efter en egen idé, var arvodet plötsligt sänkt till närmare hälften. Jag avböjde då att göra jobbet, berättar hon.

Anna Kågström poängterar att hon ifrågasätter alla företag vars affärsmodell bygger på underbetalning av leverantörer, men att det främst är Lärarförbundet som borde svara på hur de ser på dumpade arvoden. Hon får medhåll i sin kritik av Lärarförbundet av flera andra frilansar som Journalisten har varit i kontakt med, men som vill vara anonyma.

 – Alla kunde förutse att arvodena till frilansar skulle sänkas. Jag gissar att Lärarförbundet är noga med att andra underleverantörer följer kollektivavtal, men uppenbarligen inte här? Det är bisarrt och ovärdigt ett fackförbund, säger Anna Kågström.

Några frågor om arvodessänkningen vill ingen från Lärarförbundet svara på, de hänvisar alla frågor om arvoden till contentbolaget. Däremot ger kommunikationschefen Ida Strutt en skriftlig kommentar där hon vidhåller att de fortsatt ställer höga krav på sina leverantörer, ”där kravet på kollektivavtal är det viktigaste. Det uppfyller Make Your Mark”, skriver hon.

Mym:s vd Jonas Terning, som gjorde upp affären om produktionen av tidningarna med Lärarförbundet, vill inte heller svara på några frågor. Han hänvisar till chefredaktören för lärartidningarna som heter Michael Jonsson, anställd på Mym.

Michael Jonsson uppger i sin tur att det inte förekommer någon dumpning av arvoden. I ett mejlsvar kallar han det en ”gradvis anpassning mot mer marknadsmässiga frilansarvoden”.

– Vi tycker att det är viktigt att hantera medlemmarnas pengar ansvarsfullt, och ser inte varför just lärarna ska vara med och betala mediebranschens högsta arvoden. En halvering av arvodena tror jag är fel, i så fall har de haft väldigt höga arvoden tidigare, skriver han.

Fler avsnitt
Fler videos