Gå direkt till textinnehållet

Frilans Finans startar gul fackklubb

Frilans Finans har startat en gul fackförening för de egenanställda i organisationen, det vill säga ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det uppger Stephen Schad, VD på Frilans Finans. Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling varnar för smittorisk till andra branscher.

På Journalistförbundets seminarium om fackligt arbete för icke-anställda i Almedalen berättade Stephen Schad, VD på Frilans Finans att man i slutet av maj startat en personalklubb för att värna arbetsvillkoren för de egenanställda personerna i organisationen: Frilans Finans Råd.

– Man kan kalla det för en personalklubb eller en gul fackklubb. Namnet spelar ingen roll, det viktiga är att det är en förening som ska värna medlemmarnas arbetsvillkor och ekonomiska intressen, bland annat rätten till a-kassa. Den är startad av egenanställda, som också är delägare i företaget, säger Stephen Schad till Journalisten.

En så kallad gul fackförening är ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren, i syfte att motverka arbetstagarnas inflytande.

Annons Annons

Några kollektivavtal har Frilans Finans Råd inte tecknat, ännu.

– Kollektivavtalen är till sin struktur till för arbetstagare, inte uppdragstagare. Vi har fört samtal med andra fackförbund om att hitta lösningar, men inte lyckats. Vi behöver utveckla, inte avveckla, den svenska modellen, så att den omfattar alla som får betalt för arbete oavsett arbetsform. Vi behöver ett Saltsjöbadsavtal två punkt noll. Till dess har vi valt den här lösningen för att kunna arbeta för bättre villkor för de egenanställda, säger Stephen Schad

Frilans Finans är ett egenanställningsföretag som verkar på uppdragsbaserade arbetsmarknaden. Företaget ägs till 20 procent av medlemmarna i organisationen, och har det uttryckliga målet att bli helt ägt av de som är i organisationen. Totalt finns just nu 18 250 egenanställda i företaget. De verkar inom en mängd olika branscher, inklusive mediebranschen. Cirka 21 procent av de egenanställda verkar inom media, filmproduktion eller som fotografer medan 14 procent arbetar som skribenter, copywriters eller journalister.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling, som var moderator på seminariet, tycker att man inte ska dra för stora växlar på upplägget, men ser att det finns smittorisker.

– Det framkom på seminariet att Frilans Finans startat en egen fackförening, och på en direkt fråga så beskrev de det som att ”vi har startat en guling”, vilket ju är lite anmärkningsvärt. Rent formellt är det en personalförening, så de har väl inte status av att vara en gul fackförening, men de ansåg att det var i det häradet de rörde sig, och de använde den beteckningen själva, säger Jonas Nordling.

Vad tycker du om det?
– Jag vet inte vilka långtgående slutsatser man ska dra av det, men det är ju intressant att en aktör som Frilans Finans ser att det här är en möjlig väg att utmana den svenska modellen. På sikt kan man ju teckna kollektivavtal med dem, och då är vi precis i den här situationen som vi aldrig trodde skulle hända i Sverige.

Vad tror du att det får för följder?
– I den bästa av världar kanske det här innebär att de som eventuellt skulle vilja teckna någon typ av avtal med en aktör som Frilans Finans tvingas göra det. Sen är det en annan fråga huruvida man ska ha kollektivavtal med ett faktureringsföretag eller inte, och vilken roll de spelar i det här ekosystemet. De är ju rent juridiskt en arbetsgivare men vad är det man kan förhandla med dem om egentligen? Det är oklart.

Du ser det inte som ett hot mot Journalistförbundet?
– Inte mot Journalistförbundet, men det är klart att om en aktör tycker att de slipper bråka med ett fackförbund genom att bilda en egen personalförening och teckna kollektivavtal med dem, då finns det ju en smittorisk på andra branscher. Det finns andra delar i den nya ekonomin som säkerligen skulle kunna inspireras av en sådan lösning. Jag tror inte  att man bara ska negligera det här, säger Jonas Nordling.

 

Fotnot: Hela seminariet finns upplagt i Journalistförbundets podd, Journalistpodden #170.

Fler avsnitt
Fler videos