Gå direkt till textinnehållet

Fria Tidningen återuppstår

Mediehuset Grönt har köpt tillgångarna i konkursbolaget och planerar att återstarta Fria redan den här veckan.

För två veckor sedan berättade Journalisten att Fria försatts i konkurs, efter att ägaren ETC i februari i år sagt upp alla kvarvarande tjänster på tidningen.

Nu står det klart att Frias grundare och tidigare ägare Lennart Fernström och Björn Danielsson, som i dag driver Mediehuset Grönt med titlarna Nyhetsmagasinet Syre, Syre Stockholm, Syre Göteborg och Syre Global, åter blir ägare av Fria Tidningen.

”Det känns väldigt spännande och inspirerande. Flytten innebär en rejäl satsning på att återskapa den kvalité som Fria en gång haft men också på att utveckla tidningen för framtiden”, skriver man på Frias sajt. Planerna är att så småningom även återuppta pappersutgivningen av tidningen.

Konkursförvaltaren, advokat Emma Berglund, konstaterar att både skulderna i bolaget och lönegarantin för de tidigare anställda ligger kvar efter överlåtelsen.

– Men de anställda kommer att erbjudas företrädesrätt hos den nya ägaren, säger hon.

Får man erbjudande om anställning gäller inte lönegarantin längre.

– Då kanske man inte anses stå till arbetsmarknadens förfogande. Huvudregeln är att lönegarantin ett skyddsnät, om man inte kan få jobb någon annanstans.

Journalisten har sökt ordföranden för journalistklubben vid Fria.

Fler avsnitt