Gå direkt till textinnehållet

Förströelse i jultider

Har du missat någon julklapp? Här ger några av Journalistens medarbetare tips på hårda bokpaket att ge bort eller köpa till dig själv. Och serier och poddar att titta eller lyssna på när juldagarna känns lite tråkiga.

Helena Giertta:
Tre i topp-pocketböcker ligger på min lista för härlig julläsning eller billiga bra klappar. Kanske har du missat någon av dem?
Läs De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru, Den tyska flickan av Armando Lucas Correa och Jag for ner till bror av Karin Smirnoff (samt hela serien med Vi for upp till mor och Sen for jag hem).
Jag ska också ha kul med hela familjen över jul med Vinterquiz, utgiven av Polaris med Cecilia Gustavsson som redaktör.
Och trots att jag har några invändningar, så måste man faktiskt läsa Åsa Linderborgs Året med 13 månader. Om inte annat så för att påminna sig själv och reflektera över vad som hände #metoo-hösten 2017.

Julia Nilsson:
Fem tips för läsning, tittning och lyssning under helgdagarna: Augustprisade Elin Anna Labbas reportagebok Herrarna satte oss hit om tvångsförflyttningen av samer i Sverige känns som måsteläsning. För tv-soffan rekommenderas starkt Utredningen (SVT Play), en serie om brottsutredningen om mordet på journalisten Kim Wall – så skickligt, dramatiskt och känsligt genomförd. På vinterpromenaderna kan man med fördel ge sig på den hjärtskärande och upprörande dokumentärserien Vipeholmsanstalten – min farbrors hjärna (P1 Dokumentär) av Randi Mossige-Norheim i fem delar. I P1 finns också den underhållande programserien Känsligt läge om att vara dålig på saker det är skämmigt att vara dålig på, exempelvis intervjuas mannen som hade det dåliga omdömet att bjuda sina intet ont anande kollegor på en tårta spetsad med cannabis som avskedsfika. Programleds av musikern och journalisten Uje Brandelius.

Qia Rindevall:
Lena Anderssons roman Dottern – en berättelse om folkhemmets upplösning är en bra bok att slå sig ner med under julhelgerna. Den är både tänkvärd och rolig. Elsa tävlar i längdskidåkning, påhejad av sin far Ragnar som anser att det blir anarki i själen utan idrottens meningsskapande struktur. Men Elsa vill något annat med livet, hon äter sig oformlig och flyr från sin fars besvikelse.
David Attenborough berättar om sitt innehållsrika liv som naturskildrare i Ett liv på vår planet – en vision för framtiden. Han har sett klimatets förödande inverkan på naturen och oroas över den minskade biologiska mångfalden, men pekar också på att det finns en väg tillbaka om bara viljan finns. Inte bara deppigt alltså.

Annons Annons

Annika Heldt:
Hösten har jag, som många andra gissar jag, tillbringat med streamade serier och böcker. Två jag gärna tipsar om är Tritonus av Kjell Westö och Söndagsvägen av Peter Englund. Har du ett musikintresse och vill förkovra dig är Tritonus perfekt. Huvudpersonen dirigenten Thomas Brander, vars karriär börjar gå utför, har ständigt symfonier och andra musikstycken som soundtrack till livet. Spellistor – både med klassisk musik och med rock/pop – plus kommentarer om musiken finns att hitta på nätet och ger en extra dimension åt boken.
Söndagsvägen låg ett stenkast från min lågstadieskola i en Stockholmsförort. Fokus i Peter Englunds bok ligger några år tidigare än mina skolår, men berättelsen om ett uppmärksammat mord på en ung kvinna, som ägde rum i det kvarteret i mitten av 60-talet, är fascinerande. Både som tidsdokument och som spänningsläsning.

Klas Granström:
Att skrapa på ytan är inte riktigt Erik Nivas och Aftonbladets tidigare sport- och redaktionschef Håkan Andreassons grej i podden When we were kings. I varje avsnitt presenterar duon upp till två timmar långa berättelser om händelserna bakom några av fotbollshistoriens mest framgångsrika lagbyggen och spelare, under deras mest intressanta epoker. Styrkan ligger i det gedigna researcharbetet där till synes även sönderberättade historier om AC Milan eller Maradona får nytt liv. Erik Niva är precis som Erik Niva alltid är, och drar sina paralleller till religion och kultur, där fotbollen ska sättas in i en samhällsroll. Svagheten ligger i att Erik Niva ibland är för mycket Erik Niva. Man kan dramaturgin och jag önskar ibland att han kommer snabbare till poängen. Det går inte att för den sakens skull påstå att det här greppet inte är något utöver det vanliga, en slags allvarlig och djupt resonerande sportjournalistik som behövs.

Johannes Nesser:
Den organiserade brottsligheten kom tillbaka med besked i boklådorna 2020 och hela julledigheten behövs förmodligen om man ska läsa ikapp.
Även en förhärdad krimkonsument kan bli mätt på årets brottskavalkad – från Johanna Bäckström Lernebys prisade Familjen, som startade klandebatten, Johan Fyrks Svartjobbsfabriken, Birgitta Forsbergs spännande Swedbank – penningtvätten och lögnerna, Jens B Nordströms Det stora pensionsrånet, Ann Törnkvists Gola vittna dö till Lasse Wierups något mång- och ensidiga Gangsterparadiset.
Föredrar man skratt före brott, eller bara vill ha ett av-brott, finns två mycket underhållande böcker som kom ut under hösten: Sebastian Mattssons välskrivna semifiktiva debutroman Balladen om Kalle Klick, om livet som klickfiskare på Expressen, samt Katrine Marçals feministiska businessbok Att uppfinna världen som är samtidigt skrattretande och folkbildande.

Hanna Lundquist:
De riktigt bra böckerna med Metookoppling tog några år på sig att komma. Förra hösten landade Matilda Gustavssons Klubben med en dämpad smäll i Kultursverige, har du fortfarande inte läst den, börja där. Gå vidare till Åsa Linderborgs Året med 13 månader som skildrar den stormiga och etiskt lättsinniga medievintern 2017-2018 från en stundtals förvirrad kulturchefs perspektiv. Det har skällts på Åsa Linderborg för bristande ansvarstagande i Fredrikssonfallet, men hon rannsakar sig faktiskt rätt ordentligt. Läs den också för kärleksvåndorna i Linderborgs privatliv. I Frankrike började året med den sensationskantade utgivningen av förlagschefen Vanessa Springoras Le Consentement (på svenska: Samtycket). På en kristallklar, lågmäld och ekonomisk prosa berättar Springora om hur den 50-årige, upphöjde, författaren Gabriel Matzneff inleder en sexuell relation med henne som 14-åring. Matzneff var ökänd för sin smak för mycket unga flickor (och pojkar), gärna från trasiga familjer, men tilläts fortsätta ostört i 80- och 90-talets Kulturfrankrike.

Fler avsnitt
Fler videos