Flygare hängdes ut som klandervärda

6 december, 2013

MEN-beslut Smålands-Tidningen klandras av Pressens opinionsnämnd för att man framställt tre personer i nedsättande dager efter att de fått ersättning med kommunala medel för ett jubileumsfirande.

I mars publicerade Smålands-Tidningen en artikel med rubriken ”Lön togs ut efter flygdag” och med underrubriken ”Kommunen bidrog till arrangemanget – Flygklubben gjorde vinst”.

I artikeln framkom att en namngiven kommun bidragit med 50 000 kronor till en ideell flygklubbs jubileumsfirande. Klubben hade gjort vinst och 40 000 kronor betalades i lön till tre namngivna medlemmar som arrangerat flygdagen.

I en notis några dagar senare uppgavs att de tre medlemmarna ”plockat ut lön”, något som anmälarna ansåg antydde att de själva beslutat att ge sig ersättningen, medan det i själva verket var ett beslut av föreningens styrelse.

PO konstaterar att genom att antyda att medlemmarna själva beslutat om sina ersättningar genom formuleringarna att lönen ”togs ut” och ”plockats ut” har de framställts i nedsättande dager. PON instämmer i POs bedömning och klandrar Smålands-Tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies