Fler kan få gå från HD/NST
För två veckor sedan presenterade företagsledningen på Helsingborgs Dagblad/Nordvästra Skånes Tidningar en organisationsplan för den sammanslagna tidningens redaktion. 40 journalisttjänster skulle bort. Efter bolagsstyrelsemötet förra tisdagen, med osäkra vinster i sikte, hotar siffran att stiga ytterligare.
För två veckor sedan presenterade företagsledningen på Helsingborgs Dagblad/Nordvästra Skånes Tidningar en organisationsplan för den sammanslagna tidningens redaktion. 40 journalisttjänster skulle bort. Efter bolagsstyrelsemötet förra tisdagen, med osäkra vinster i sikte, hotar siffran att stiga ytterligare.
– Därmed blir hela organisationsplanen värdelös, suckar klubbordföranden på NST, Robert Dujmovic.
HDs klubbordförande Michael Hansson betecknar stämningen på tidningen efter tisdagens besked som katastrofal.
– I den jobbiga processen med nedbantad personal i samband med sammanslagningen fanns det en stor ljuspunkt: Den nya och spännande tidningen som skulle bli resultatet. Bolagsstyrelsens nya besked hotar att ta död på det.
Tryckt stämning
På NST-redaktionerna var det redan en mycket tryckt stämning på grund av avsked och omorganisering. Robert Dujmovic beklagar att ägarfamiljerna Sommelius (HD) och Ander (NST) tycks ha gripits av panik.
– Med tanke på deras ekonomiska välmåga borde de kunnat öppna plånboken istället, anser han.
Förhandlingarna med Journalistförbundets medlemmar hade just påbörjats i en anda där klubbarna var eniga om en gemensam turordning för hela koncernen.
– De respektive chefredaktörerna Eskil Jönsson och Sören Karlsson hade i organisationsplanen utgått från de direktiv som tidigare gällde. Med bolagsstyrelsens nya besked blir allting mycket förvirrande med ett konstigt förhandlingsläge, säger Robert Dujmovic.
Ytterligare 20-30 tjänster kan försvinna
Styrelsen inväntar en del konjunkturrapporter som kan innebära att ytterligare mellan 20 och 30 tjänster måste bort. Man hänvisar till lågkonjunkturen på annonsmarknaden med oktober månad som värsta bottennappet. Faktorer man anser ligga bakom kan möjligen utläsas ur styrelseordföranden Lars Anders uttalande:
– Gud förbjude fler terrordåd!
Eskil Jönsson på HD bekräftar att organisationsplanen byggde på då kända förutsättningar, men att den sviktande annonsmarknaden ändå var känd.
– Fusionen innebär en stor förändring för alla enheter på tidningarna och det är svårt att veta om det är tur eller otur att man inte hunnit fatta beslut om planen.
Tidningsägarna vill ha vinst på 25 miljoner
För att överleva kalkylerar tidningsägarna med en vinst på 25 miljoner för år 2002. I år blir det ingen aktieutdelning alls.
– Det är inte svårt att förstå de ekonomiska realiteterna, men sparpaketet kom i sämsta tänkbara läge och jag tycker det är onödigt tidigt att sätta sådana höga mål. Tidigare har företaget markerat att de inte skulle prioritera vinsten förrän år 2003, säger Michael Hansson.
För att täcka ökande kostnader föreslår han minskad övertid, mindre frilansmaterial och färre vikarier istället för avsked av anställda.
Eskil Jönsson gör inte kopplingen mellan vinst och år 2003, utan menar att det årtalet gäller när fusionen ska vara helt genomförd. Han hänvisar till att vinstmotiven är en ägarfråga och samma sak säger Sören Karlsson på HD.
– Bolagsstyrelsebeslutet är en följd av normalt budgetarbete och jag har accepterat ägarnas villkor.
Men att stämningen på redaktionen är bekymmersam i nuläget sticker han inte under stol med.
– Vem tycker det är roligt att hundra arbetskamrater blir av med jobbet? Men personligen tror jag att ju snabbare den här processen går, desto snabbare vänds den negativa atmosfären. Ett högt tempo, alltså!
Sedan länge har flera arbetsgrupper skissat på den nya gemensamma tidningsformen som ska ha premiär vid årsskiftet.
– I nuvarande läge är det orimligt att kunna tycka något om den, menar Robert Dujmovic.
De som inte ställer upp riskerar sparken
Sedan organisationsplanen presenterats och klubbarna svarat på den, skulle det vara dags att namnsätta varje kvarvarande journalisttjänst och sedan fördela dessa. En medarbetare som inte accepterar föreslagen placering riskerar då att sägas upp.
– Tidningsledningen har ställt sig positiv till avgångsvederlag i enskilda fall, så länge det inte blir dyrare än uppsägning, berättar Michael Hansson.
Den nya tidningskoncernen skulle enligt de tidigare planerna hysa 160 redaktionella tjänster sedan 40 journalister av totalt 80 anställda sagts upp. Antalet journalisterna på NST i Ängelholm kalkylerades att krympa från cirka 70 till ett tiotal som flyttar till centrala lokaler när tidningshuset i utkanten av staden stängs. Övriga kvarvarande placeras i Helsingborg, Landskrona (NSTs edition Landskronaposten) eller på lokalredaktionerna.
NSTs grafiker följde inte med till HDs tryckeri
Sedan ett par veckor trycks tidningarna på HD. De grafiker som sagts upp från NST har enligt uppgift erbjudits tjänster på tryckeriet i Helsingborg men avböjt. Förhandlingarna med tidningarnas grafiker pågår fortfarande medan de HTF-anslutnas är avslutade. Sammanlagt rör det sig här om cirka 40 tjänster.
Det var förra hösten som sammanslagningen av de två familjeägda tidningarna påbörjades. De respektive klubbarna har bedömt att de kan vänta med att gå samman tills årsmötena i vår.
Enligt beslut i bolagsstyrelsen kommer de tre editionerna att fortsätta under nuvarande tidningsnamn medan gemensamt företagsnamn blir Helsingborgs Dagblad AB.
I december beslutas om ansvarig utgivare.
– Att det blir någon av oss nuvarande chefredaktörer är naturligt, säger Eskil Jönsson.
Fotnot: Koncernens VD Lars Svensson har inte gått att nå för en kommentar.