Fick inte bemöta rasismanklagelser

4 mars, 2014

MEN-beslut Tidningen Ljusnan skrev om en idrottsförenings ställningstagande mot vad många uppfattat som rasistiska åsikter. Men personen som kritiserats fick inte bemöta anklagelserna, därför klandras Ljusnan av PON.

Under rubriken "Bandybas kritisk mot nätrasism" skrev Ljusnan förra våren om det ställningstagande ordföranden för Bollnäs Bandy gjort mot ett påstått rasistiskt Facebookinlägg från en lokal supporterprofil.

Personen namngavs inte i tidningen men anser i sin anmälan till PO att han lätt kunnat identifieras i sitt närsamhälle. Anmälaren kände sig kränkt över att ha blivit utmålad som rasist.

Allmänhetens pressombudsman anser att det finns grund att tro att en stor del av Ljusnans läsekrets kunnat förstå vem artikeln handlat om. Samtidigt har tidningen inte gett honom möjlighet att kommentera saken. Därför bör Ljusnan kritiseras för att ha brutit mot god publicistisk sed. PON delar POs bedömning.

Taggar: Ljusnan, PO, PON

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies