Färre fröknar och mer onani
Gärna onani men absolut inte bantning. Tjejtidningarnas chefredaktörer har tröttnat på journalistik som skadar läsarna och satsar istället på att stötta dem.
Gärna onani men absolut inte bantning.
Tjejtidningarnas chefredaktörer har tröttnat på journalistik som skadar läsarna och satsar istället på att stötta dem.
De senaste två åren har flera av landets veckotidningar för unga kvinnor fått nya chefredaktörer. Därmed är det slut med Fröken Sverige-tävlingar och andra otidsenliga företeelser.
– Bantningstips? Aldrig!
Caroline Engvall och Kicki Norman, chefredaktörer för Frida respektive Solo, skakar båda på huvudet.
– Banta ska man göra enbart om man har medicinska problem, i annat fall ska man njuta av god mat och se till att må bra, betonar Kicki Norman.
Den inställningen vill de ska genomsyra Frida och Solo som ges ut på samma förlag. För att motverka snedvridna könsroller är chefen i Solos reportage alltid en hon, tidningen nobbar plastikopererade modeller och man har drivit kampanjer mot silikonbröst. Av samma skäl retuscheras inte fotografier av modellerna.
– Varför skulle vi inte kunna visa en rynka eller en finne? Det är ju så folk ser ut, framhåller Kicki Norman.
Nytt tilltal
Några rubriker ur Frida visar att den är inne på samma linje som Solo: ”Ta för er tjejer”, ”Bitch på rätt sätt”, ”Vi vill att DU ska lysa” och så vidare.
Frida erbjuder vanliga tjejer att bli modeller i tidningen och skriver att man räcker långfingret åt modebranschens krav på perfekta byst- och höftmått; ”Vi ställer inte upp på det längre”.
När Emma Hamberg i fjol blev chefredaktör för Vecko-Revyn kastade hon ut Fröken Sverige-tävlingen med buller och bång. Idag säljer man T-tröjor med tidningens logga och texten Onanist javisst. Vecko-Revyn av idag är med andra ord knappast något för underdåniga fröknar.
Det har blivit mer av vanliga modeller, rubriker som ”Kajalpennan du inte kan leva utan” har försvunnit och man skriver om sex på ett mindre problemfixerat sätt.
Enligt Emma Hamberg ledde bannlysningen av Fröken Sverige-tävlingen till oerhört positiv respons från läsarna och kanske har det bidragit till att upplageraset bromsats.
Vad säger då Vecko-Revyns ägare, Bonnierkoncernen, om den nuvarande inriktningen?
– De har framfört blyga önskningar om att tidningen borde bli lite mer kommersiell men jag har fria händer att göra vad jag vill, uppger Emma Hamberg. Samtidigt måste jag ta hänsyn till vad läsarna vill ha. Jag skulle gärna ha allvarliga tjejer på omslaget men det säljer inte tillräckligt bra.
Silikons chefredaktör Stina Cederholm arbetar för liknande mål som sina konkurrenter. Sexartiklar som går ut på att tjejer ska tillfredsställa killar, till exempel genom analsex, kommer inte in i tidningen. Istället skriver man om hur kvinnor onanerar, om tjejer som har större lust än killar och hur tjejer bär sig åt för att fixa engångsligg. Undertonen är att man vill bejaka tjejers sexlust och avskaffa tabun.
Träningstips inte bantning
Silikon har visserligen haft ett stort reportage om silikonbröst men det var en totalsågning av hela företeelsen där läkarna kritiserades för profithunger.
Medan dam- och kvällspressen fortsätter med knipövningar för badstranden tar Silikon inte ens in instruktioner om hur man skaffar sig en plattare mage med sit-ups.
– Skriver vi om träning ska det vara ur ett välmåendeperspektiv, aldrig för att man ska förändra sin kropp, framhåller Stina Cederholm. Vi har berättat om lösprylar, typ skumplastinlägg för att få större bak, men då på ett skämtsamt sätt och vinkeln var ´vem fan vill ha det här?´
Samtidigt finns ett dilemma. Tjejtidningarna vill inte bidra till utseendefixeringen, men läsarna är givetvis intresserade av att sminka sig och göra sig attraktiva.
– Jag tycker själv att smink är kul men det är inte något som ska dominera tidningen, säger Stina Cederholm. Skriver vi om skönhet undviker vi den kroppsfientliga vinkeln och betonar den vårdande aspekten.
Använder smala modeller pga av små provkollektioner
Trots ambitionerna finns fortfarande en hel del rejält smala modeller av sedvanligt snitt i tjejtidningarna. Chefredaktörerna skyller på att reportagen görs innan det senaste modet kommit ut i butikerna och att det då bara finns små storlekar.
Stina Cederholm tycker att medierna har stor skuld till att kvinnor betraktas som underordnade objekt.
– Det är klart att de som gör tidningarna har varit övertygade om att Pamela Anderson, bantning och sex säljer. Denna oreflekterade hållning har självklart bidragit till att sjuåringar bantar, att allt fler unga kvinnor gör bröstförstoringar och att jätteunga tjejer kommer till sexmottagningar och frågar om de ska vara med på analsex. Men tjejer idag ställer inte upp på de ideal som gällde i tjejtidningarna när jag växte upp. De har blivit för medvetna, de köper inte skit.
Blecks redaktör inte imponerad
Linna Johansson, redaktör för tidskriften Bleck, har gjort sig känd som en hård kritiker av Vecko-Revyn. Hon säger att det är positivt att Vecko-Revyn slutat ge dubbla budskap, och menar att tidningen tidigare kallade sig förtrolig storasyster, samtidigt som man talade om för läsarna att de inte dög.
– Men istället har tidningen blivit alltför moralistisk, budskapet är hela tiden att tjejerna ska vara nöjda med sig själva, den talar till läsarna som föräldrar talar till sina barn.
På det stora hela är Linna Johansson inte imponerad av hur tjejtidningarna förändrats.
– De lever på en kommersiell marknad och håller fortfarande på med en massa ytliga grejor om hur man gör sig fin och sånt. De har inte tagit ett steg framåt utan ett steg åt sidan.
sw@sjf.se
Frida
* Chefredaktör: Caroline Engvall, 22 år (började i mars 2000)
* Målgrupp: kvinnliga läsare 15-19 år
* Upplaga: 60 700
Silikon
* Chefredaktör: Stina Cederholm, 33 år (började i augusti 2000)
* Målgrupp: kvinnliga läsare 18-30 år
* Upplaga: 29 900
Solo
* Chefredaktör: Kicki Norman, 26 år (började i mars 1999)
* Målgrupp: kvinnliga läsare 18-30 år
* Upplaga: 34 900
Vecko-Revyn
* Chefredaktör: Emma Hamberg, 29 år (började i augusti 2000)
* Målgrupp: kvinnliga läsare 18-25 år
* Upplaga: 55 600