Gå direkt till textinnehållet

Få bidrag inskickade i webbklassen – igen

Gräv 2012 2007 inrättades en ny kategori bland Guldspadarna: webb. Men hittills har bara en Guldspade delats ut i webbklassen.

Första året skickades inga bidrag in till den nyinrättade kategorin. 2009 belönades SvD.se för sitt realtidsgräv om kommunala biståndsprojekt. 2008 och 2010 ansåg juryn inte att något av de inskickade bidragen var tillräckligt bra – inte heller Flashbacktråden om Bjästa, vars nominering väckte debatt om vad som egentligen är journalistik. I år har sju bidrag i webbkategorin skickats in, långt färre än i de flesta andra kategorier.
Hanna Stjärne, ordförande för Guldspadejuryn, menar att det är både förvånande och bekymmersamt att det har skickats in så få bidrag, trots fjolårets debatt kring webbpriset.
– Juryn kan inte lyfta in bidrag på egen hand utan utgår från de som kommer in, poängterar hon.

Kan bloggar och sajter som inte tillhör etablerade medier belönas?
– Ja, vi bedömer grävjobben, själva journalistiken.  
Av de bidrag som juryn nu har att ta ställning till kommer flera från fristående bloggar och sajter. En av dem är Stoppafusket.nu, med frilansen Anna-Lena Norberg som ansvarig utgivare. Stoppafusket.nu granskar utländska bemanningsföretags verksamhet i Sverige och har skickat in grävet ”Jobbar på Stora Enso för 17kr/h”.
Ett annat inskickat bidrag är journalisten Andreas Nilssons blogg, där han i en mängd poster granskat SJs ansvar för en olycka där en resenär hamnade på spåret under förra vinterns tågkaos. Andreas Nilsson jobbar i dag som nyhetschef på Nerikes Allehanda. När han började blogga arbetade han på Dagen. Han tyckte att bloggen var den mest lämpliga publiceringskanalen för att berätta ”hela sanningen” om olyckan.
– I det fortsatta arbetet valde jag mycket medvetet att även se det som ett experiment i ett vidgat sätt att göra god journalistik. Jag varierade formerna för skrivandet mycket, men använde mig även av video och ljudklipp. Länkar och möjligheten att publicera dokument är andra fördelar med digitala medier.

Vilken effekt har din granskning fått?
– Inför fullsatta tåg påstod SJ att tjejen själv hade orsakat olyckan. Nu fick hon upprättelse genom att bloggen, med den sanna bilden, fick stor spridning och ännu mer när det ledde till artiklar i såväl Expressen som Eskilstuna-Kuriren. Jag tror också att jag genom bloggen tvingade SJ och Trafikverket att utreda olyckan mer noga än vad de annars skulle ha gjort.
Sociala medier har hjälpt honom i hela arbetet – totalt 35 bloggposter som han skrev främst på kvällar och helger.
– Det var där jag efterlyste kontakt med tjejen så att jag sedan kunde intervjua henne. Genom att underhålla kommentarerna fick jag liv och expertkunskap. Via Twitter fick jag hjälp med allt från korrläsning till bra bollning i svåra publicistiska frågor. Mängder av trafik kom från Facebook.

 

Fler avsnitt
Fler videos