Gå direkt till textinnehållet

Expressen: Magda Gads kunskap väger tungt

Expressens utsända Magda Gad trappar upp bevakningen inifrån Afghanistan. ”Det är en riskfylld situation, och det gäller att hålla skärpan kring det över tid”, säger chefredaktören Klas Granström om säkerhetsbedömningen.

Pribelönta utrikesreportern Magda Gad har i flera år varit på plats i Afghanistan, där hon rapporterar för Expressen och direkt till sina följare på Facebook. De senaste veckorna har hon iklädd slöja bland annat gett ögonvittnesskildringar från ett Kabul där gatorna är tömda på kvinnor.

Magda Gad är såvitt jag vet enda svenska journalist kvar i Afghanistan, och säkerhetsläget är komplicerat. Hur resonerar Expressen kring hennes säkerhet?
– Det är en riskfylld situation, och det gäller att hålla skärpan kring det över tid. Både hos utsända och hos arbetsledningen på plats på redaktionen. Vi jobbar väldigt aktivt kring säkerheten, i nära samarbete. Magdas kunskap och erfarenhet av den här situationen är omfattande och unik och hennes nätverk på plats är väldigt starkt. Det är en viktig pusselbit när vi beslutar om och hur vi kan agera. Viktigt är också att på plats på redaktionen så sköts det här av seniora chefer som är dedikerade arbetsuppgifterna, säger  Expressens chefredaktör Klas Granström.

Ni bedömer att hon kan stanna trots läget?
– Jag kommenterar inte våra planer i detalj. Och här måste man hela tiden ha olika planer igång, ha alternativ att kunna agera om förutsättningarna förändras. Vilket vi verkligen sett behövs i Afghanistan.

Annons Annons

Ni släpper nu också en podd med Magda Gad från Afghanistan, det tyder väl på att hon kommer att stanna kvar i landet?
– Podden släpper vi på grund av att det finns en väldigt stor efterfrågan på journalistik från Afghanistan. Det är glädjande att de här frågorna till slut har fått den uppmärksamhet som Magda har jobbat för, och som vi på Expressen har arbetat för. Podd är ett bra sätt att föra fram de här berättelserna i ytterligare en dimension.

Vad händer om ni gör olika bedömningar av säkerhetsläget – hemmaredaktionen tycker att det är för farligt men hon vill själv stanna?
– Magda Gads kunskap är som sagt stor, och hon är på plats, men information tar vi ju in från flera håll. Om vi hypotetiskt sett skulle tycka olika hanterar vi det i dialog. Det här är inte första gången som Expressen skickar korrespondenter till krigs- och katastrofzoner.

 

Fler avsnitt
Fler videos