EU-politiker inbjuden
till Eritrea

30 november, 2016

FOTO: Privat Dawit Isaak EU-parlamentarikern Cecilia Wikström har av den närmaste rådgivaren till Eritreas president blivit inbjuden till landet, efter att ha mött honom vid FNs högkvarter i New York och diskuterat Dawit Isaak.

Cecilia Wikström (L), som sitter i utskottet för medborgliga fri- och rättigheter, Libe, var i september i New York där världens ledare var samlade för att diskutera migration. Hon var där som representant för Europaparlamentet.

Under en paus lyckades hon träffa den närmaste rådgivaren till Eritreas president, Yemane Gebreab. Det blev ett tjugo minuter långt samtal där hon påpekade att Sverige oroar sig för Dawit Isaaks hälsa. Han bekräftade då att Dawit Isaak lever.

– Jag sade att jag inte ville diskutera skuldfrågan, utan nåd och försoning. Att barnen inte har sett sin far på 15 år. Och jag förklarade att jag även är präst, berättar Cecilia Wikström, när Journalisten träffar henne i Strasbourg.

Efter samtalet bjöd Yemane Gebreab in Cecilia Wikström att besöka Eritrea.

– Nu återstår en rationell orsak till att åka till Eritrea, som vi ännu inte har hittat. Vi inom Libe arbetar med att ordna ett tillfälle att besöka Eritrea, säger Cecilia Wikström, men påpekar att det är tveksamt om hon kommer att få träffa Dawit Isaak.

I juni i år försäkrade Eritreas utrikesminister Osman Saleh i en intervju med franska radiokanalen RFI,  att Dawit Isaak levde och att han skulle ställas inför rätta "när regeringen bestämmer det", vilket Journalisten rapporterat om.

Varje år nominerar svenska EU-politiker Dawit Isaak till Sacharovpriset, som delas ut av EU-parlamentet till personer eller grupper som gjort anmärkningsvärda insatser för att försvara de mänskliga och grundläggande rättigheterna mot intolerans, fanatism och förtryck. I år gick priset till de yazidiska kvinnorna Nadia Murad Basee Taha och Lamiya Aji Bashar som överlevt som sexslavar hos Islamiska staten och nu är talespersoner för kvinnor som fallit offer för IS sexuella våld.

Dawit Isaak

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies