Gå direkt till textinnehållet

”Ett gott grundjobb är kärnan”

Konfliktfylld och grund. Så beskriver Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg den amerikanska valbevakningen. Hennes slutsats: ”Ett gott journalistiskt grundjobb där vi faktiskt tar reda på hur det ligger till och berättar det är kärnan i allt”.

Stora Journalistprisetnominerade Anna Gullberg har just kommit hem från USA, där hon som så många andra svenska journalister bevakat det amerikanska presidentvalet på plats.

Mediebevakningen och Trumps relation till medierna debatteras nu i eftervalsanalysen. Hur ser du på de amerikanska mediernas insatser?
– Jag följde slutspurten på plats i New York och pratade då med många amerikaner om bevakningen. Den har varit konfliktorienterad och tämligen grund. Personfokus är stort, men själva politiken pratas det mindre om. Få frågor har till exempel ställts kring hur Trump ska åstadkomma sina löften.

Vilka lärdomar kan svenska medier dra kring bevakningen av populistiska politiker?
– Det är lätt att fylla sändningstid med konflikter, och stoppa in några talking heads som är för eller emot. Debatt och analys måste alltid finnas med, men ett gott journalistiskt grundjobb där vi faktiskt tar reda på hur det ligger till och berättar det är kärnan i allt.

Annons Annons

Vad innebar Trumpsegern för GDs fortsatta bevakning av valet?
– Mittmedia hade sedan tidigare en inplanerad egen livesändning klockan fem på morgonen, där vårt live-TV-gäng och en rad ledarskribenter från ett antal av våra tidningar deltog, både på plats i USA men också hemma från Sverige. Vi var redan på alerten. Men det skrevs extra många texter i går, till exempel om hur valresultatet påverkar näringslivet lokalt på våra orter.

Fler avsnitt
Fler videos