Efter kritiken – så ska
SVT bli snabbare

24 november, 2015

FOTO: Magnus Liam Karlsson/SVT Efter terrorattackerna i Paris fick Sveriges Television svidande kritik för att ha kommit igång sent med rapporteringen i broadcast. Nu skriver SVT-chefen Anne Lagercrantz själv om vilka lärdomar de dragit.

”Vi söker delvis, skulle jag säga, en ny identitet – där snabbhet måste bli en ännu centralare del av vårt kvalitétsbegrepp”, skriver Anne Lagercrantz i en krönika i Vi på tv.

Precis som Journalisten skrev för en dryg vecka sedan går nu SVT igenom hur man hanterade bevakningen av de plötsliga terrorattackerna i Paris när TV4 och kvällstidningarna snabbt var ute live med extrasändningar medan SVT sände en konsert med Madonna till efter midnatt.  

”Publiken förväntar sig att vi genast förmår rapportera stora nyhetshändelser. (…) Vi kommer ibland att hamna fel, staka oss, upprepa information, eller rätta motstridiga uppgifter. Det hör till snabbhetens problem, och det är givetvis beklagligt. Men det är ändå bättre än att inte sända alls”, menar Lagercrantz.  

Vidare menar SVT-chefen att de måste se över och förnya sitt berättande och inte ”överbelasta våra reportage med åsikter”, innan hon uppmanar alla SVT-anställda att fortsätta diskutera frågan och komma med inspel. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies