Gå direkt till textinnehållet

Döms för dödshot mot Samhällsnytt-journalist

En man i 40-årsåldern döms för olaga hot mot en journalist vid hatsajten Samhällsnytt. 

Den dömde mannen är bosatt i Stockholm och en aktiv twittrare som ofta uttrycker sig hårt gentemot Sveridemokraterna. På Twitter uttryckte han att hela redaktionen på Samhällsnytt ”borde få ett välförtjänt nackskott” samt ”de är horungar och nackskott är det enda de ska ha”, enligt domen som föll i Södertörns tingsrätt igår.

Han taggade också Samhällsnytts utgivare Mats Dagerlind samt en frilansjournalist som då arbetade för redaktionen.  Då åklagaren i målet inte lyckats styrka att Dagerlind tagit del av inlägget frikänns den åtalade i den del som avser olaga hot mot honom.

Han döms däremot för hotet mot frilansen. Tingsrätten konstaterar att uttalandena på Twitter inte kan tolkas på annat sätt än som att det är fråga om hot om brottslig gärning, samt att mannen genom att tagga de två journalisterna haft uppsåt i förhållande till att hotet skulle nå fram till dem.

Annons Annons

Den åtalade har försvarat sig med att han har ”ett hårt språk” och inte menade det han skrev bokstavligen, och att hans syfte var att slösa med Samhällsnyttsjournalisternas tid.

Tingsrätten slår fast att det rör sig om dödshot riktat mot en journalist i hans yrkesroll. Eftersom hotet inte förstärkts genom något fysiskt agerande kan påföljden stanna vid ett kraftigt bötesstraff, anser rätten. Påföljden blir 70 dagsböter à 380 kronor, totalt 26 600 kronor.

Fler avsnitt
Fler videos