Gå direkt till textinnehållet

Dom leder förbundet

Den nya förbundsstyrelsen för Journalistförbundet svarar på vad de har för facklig bakgrund och hur de vill karaktärisera sig själva.

Vilka är personerna i den nya förbundsstyrelsen?

Vi bad dem berätta om:

1. Yrkesbakgrund

Annons Annons

2. Facklig bakgrund

3. Intressen vid sidan av fack och yrke

4. Hur de vill karaktärisera sig själva

(Ordföranden Agneta Lindblom Hulthén presenteras utförligare i artikeln “Höj lönerna för landets journalister)

Tomas Lisinski

Ledamot, Dagens Nyheter:

1. Studentexamen 1968, lärarhögskolan 1972–1975, mellanstadielärare 1976, tryckeribiträde på Åhlén & Åkerlund 1976–1979, journalisthögskolan i Göteborg 1979–1981, anställd på Dagens Nyheter sedan 1982: först på förortsbilagorna fram till deras nedläggning 1988, 1988–1994 rättsreporter, sedan 1994 reporter på nöjesredaktionen, som 1999 uppgick i den stora kulturredaktionen. Nu kulturreporter.

2. Jag var ordförande i studentkåren/fackklubben på JH en termin, jag satt i klubbstyrelsen på DN 1995–1998, 95–97 som sekreterare på heltid, sista året som vanlig ledamot.

3. Litteratur, film, politik, sport.

4. Nyfiken, vetgirig, envis. Svårt att prioritera. Jag har ett behov av att säga vad jag tycker, även när min åsikt inte är opportun.

Arne König

Vice ordförande, frilans

1. Journalistutbildning vid Skurups folkhögskola, korrekturläsare, redigerare, reporter på Sydsvenskan 1974-1979, därefter ett år som nyhetsreporter på Sydnytt, SVT. Frilans sedan 1980, med ett par avbrott för anställningar, på datatidning i Köpenhamn och som redaktör på bokförlag. Skriver främst, har tidigare arbetat en hel del för Sveriges Radio. Arbetar också för Fojo.

2. Har arbetat fackligt större delen av tiden som frilans, bland annat som ordförande i Frilans Riks. Ledamot av förbundsstyrelsen 1995-1998 och 1998-2000. Ledamot i förra förbundsstyrelsen, FS.

3. Böcker (har flera stycken), hängmatta (har flera…), svampskog (leve allemansrätten).

4. På plussidan: engagerad, på minussidan: har svårt att inse – och leva efter – att jag oftast vill mer än jag hinner med.

Susanne Björkenheim

Ledamot, Skånska Dagbladet:

1. Journalistutbildning i Finland.

2. Fostrad i Finland, som klubbordförande på Skånskan och distriktsaktiv i Södra Journalistdistriktet. Ledamot i förra FS.

3. Havet, mina vänner som jag missar för mycket, skönlitteratur.

4. Min karl säger näbbig, vänner pratig, jag svarar självständig med fackliga förtecken.

Urban Brådhe

Ledamot, Metro

1. Pressfotograf sedan 30 år (Sydvenskans bildbyrå i Stockholm: Scandia Photopress, frilans, bildredaktör på Aftonbladet och Metro Weekend) nu Metro sedan 3 år.

2. Långvarigt styrelsearbete i PFK, Årets Bildgeneral i PFK, PFK-ordförande i tio år med tätt SJF-samarbete, vice ordförande i Metros journalistklubb sedan 1997.

3. Barnen och blivande frun Mariann, stället i skärgården med mera.

4. En pliktmänniska med hyfsad kontaktyta och viss diplomatisk förmåga.

Bertil Guslén

Ledamot, Göteborgs-Posten

1. Läste på en jur kand (kom ungefär en tredjedels väg in i den utbildningen) då jag började frilansa 1974 för Arbetet, Göteborg. Fick fast anställning som sportjournalist 1977 på Arbetet, Göteborg. Började på GP 1979. Har här fortsatt inom samma område, med avbrott för ett långt internt vikariat där jag var konsumentreporter och skrev om medicin och hälsa. Som sportjournalist har jag bevakat det mesta, inklusive sommar- och vinter-OS, VM och EM i fotboll och en hel del tennis.

2. Ledamot i GPs klubbstyrelse till 1990–1993. Inga uppdrag i distriktet. Klubbordförande på GP sedan februari i år. Dessutom: sedan 94 ledamot av Svenska sportjournalistförbundets styrelse, en intresseorganisation.

3. Olika former av fysisk aktivitet (spinning, gympa, gym, skidåkning, golf); periodare som bokläsare; lyssnar gärna på jazz, klassiskt och 60-70-80-talspop och rock. Gillar, faktiskt, normala doser av trädgårdsarbete och pyssel i och med huset.

4. Skulle hos mig själv gärna vilja se de egenskaper jag uppskattar hos andra: briljans, humor, humanism, empati, musikalitet, språkbegåvning, ordningssinne, hänsyn, rättvisa, uthållighet, envishet. Det finns ljusa stunder då fragment av dessa egenskaper möjligen kan anas, men det finns också andra stunder…

Hafida El-Abed

Ledamot, vikarie Aftonbladet

1. Journalistlinjen på Kalix folkhögskola, lokaltidningar, tv, förbundstidningar, nyhetsbyrå och för närvarande ett vikariat på Aftonbladet.

2. Styrelseledamot i allmänna klubben och ordförande i Ekendistriktet.

3. Läsa böcker och umgås med mina vänner.

4. Gillar att diskutera. Är engagerad.

Johannes Isaksson

Ledamot, TV3 Direkt

1. Östra Småland/Nyheternas lokalredaktion i Västervik, följt av Hultsfred. Klarkullen media, Västervik (resemagasin, kundtidningar mm). Z-radio, TV 3 Direkt.

2. Blev medlem så snart reglerna tillät. Ej fackligt aktiv i Småland, deltog på en del årsmöten, lönekonferenser mm. Var med och startade den (mig veterligen) första fackklubben inom MTG (på Z-radio) Startade fackklubb på TV3 Direkt)samt drev igenom koncernens första kollektivavtal.

3. Snowboard, segling och resor.

4. Snart 35-årig tvåbarnsfar som anser sig aldrig bli för stor för ring i örat och säckiga byxor. Bestämd i mina åsikter och drar mig inte för att säga vad jag tycker – men drar mig heller inte för att ändra mina ståndpunkter inför klokare argument.

Ronald Rosengren

Ledamot, Östra Småland:

1. Jag har gått den långa vägen och började jobba på Östra Småland som lokalredaktör. Efter att ha jobbat några år med musik i olika former återvände jag till journalistiken på heltid igen och blev så småningom redigerare och nattchef på Östra Småland/Nyheterna.

2. Jag har varit fackligt engagerad länge och har hunnit med de flesta poster som finns på klubbnivå, just nu som ordförande. På distriktsnivå sitter jag i styrelsen sedan i fjol, nu som sekreterare och ansvarig för Smålands-Journalisten.

3. Musik är viktigt, både att spela själv och lyssna. Mat är inte bara nödvändigt utan roligt att laga. Och med ett sådant intresse är det bäst att man vill röra på sig lite så motion i form av gymping, innebandy och fotboll blir det. Och så måste man hinna med att läsa böcker.

4. Beskriva sig själv är så svårt att jag överlät frågan till min arbetskamrat Hasse: Ronald är en mycket social person med många intressen, inte bara dem han ovan nämnt. Eftersom han länge jobbat på samma arbetsplats i olika funktioner har han också en insikt och kunskap som han gärna delger oss andra. Han har lätt till skratt. Kort sagt en riktigt bra arbetskamrat.

Anne Sseruwagi

Ledamot, Sveriges Radio:

1. Journalisthögskolan i Stockholm. 1984-191 frilansade jag åt svenska och finska tidningar. I många år vikarie, frilans och projektanställd på Sveriges Radio och Sveriges Television. Fast anställd på SR 1991. Har varit både arbetsledare och reporter.

2. Har suttit i SRs klubbstyrelse i två omgångar. 1992–1995 var jag halvtidsanställd på klubben. Är nu vice ordförande i SR-klubben. Ledamot i förra FS.

3. Jag läser mycket skönlitteratur. Eftersom min make är skådespelare intresserar jag mig också mycket för teater.

4. Rätt så målmedveten. Jag har en viss inre blyghet som jag jobbar med. Är intresserad av hur andra människor beter sig och därför är jag road av förhandlingar.

Anita Vahlberg

Personalrepresentant

1. Journalist på Norrtelje Tidning och ICA-förlaget. Informatör på Journalistförbundet. Ombudsman i Europafacket. Nu ombudsman på Journalistförbundet.

2. Klubbordförande på ICA-förlaget. Studieorganisatör och vice ordförande i dåvarande Vestmanlands journalistförening. Sen 1998 ordförande i HTF-klubben på förbundskansliet.

3. Konsumerar alla former av medier.

4. Samtidsfixerad och förändringsbenägen. Nyfiken på allt, även på mig själv.

Karin Sjöberg

Ledamot, NSD

1. Förskollärare i tio år, Journalist i tio. Har blivit utlasad som vikarie och arbetat på landstingets personaltidning. Sedan fem år samhällsreporter på Norrländska Socialdemokraten.

2. Jobbade kårfackligt på lärarhögskolan. Har varit aktiv inom SJF sedan 1992. Först som ordförande för Norrbottens journalistförening och sedan för efterföljaren Stiftelsen Norrbottens journalister. Har varit ledamot i klubbstyrelsen på NSD och är numera ordförande.

3. Klara 4 år, vara med familjen i stugan i skärgården, fiske, läsa böcker, umgås med vänner.

4. Liten men intensiv, enligt mina rumskamrater här på NSD.

Norbert

Andersson

Ledamot, Ny Teknik:

1. Har likt många andra journalister ägnat mig åt sökande studier i bland annat sociologi, statskunskap och sociologi. På 70-talet jobbade jag på Vänsterkamp, en tidning i Göteborg. Jag tillhörde extremvänstern då, men gör det inte längre. Kom in på journalisthögskolan och frilansade samtidigt. Via några vikariat kom jag till Ny Teknik 1980. I dag är jag reporter, men jag har också varit nyhetschef och redaktionschef.

2. Jag har till och från suttit i Ny Tekniks klubbstyrelse. Just nu är jag vice ordförande. Jag har framför allt varit löneförhandlare.

3. Äta och dricka gott.

4. Otålig, rastlös, uthållig.

@Sammanställning Håkan Lindqvist

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos