Gå direkt till textinnehållet

DJs ordförande: ”Vi vill inte vara en bransch med en sexualiserad kultur”

Dansk Journalistforbunds ordförande Lars Werge är ångerfull efter Metooskandalen i förbundet: ”Borde ha visat tacksamhet för att någon vågade träda fram.”

Med svenska ögon har reaktionerna på Metoo inom danska mediebranschen varit förhållandevis svaga, med ett undantag: inom Dansk Journalistforbund (DJ). Där är en omstrukturering och andra åtgärder nu på gång efter att delar av arbetskulturen visat sig vara sexistisk. Förbundets ordförande hoppas att inte bara de själva utan även andra ska lära av misstagen de gjort och också ha nytta av regelverket de nu utformar.

När jag intervjuade det danska journalistförbundets ordförande Lars Werge i början av november förra året var jag ovetande om den skandal som var på väg att rullas upp inom förbundet. En skandal med komponenter som sexuella kränkningar, sexistisk kultur, otillåtet förhållande mellan chef och underordnad samt med en tystnadskultur som inte gynnade arbetsklimatet.

Intervjun var med i den artikel som förklarade varför Metoo fick så lite uppmärksamhet inom danska mediebranschen i jämförelse med vad som skedde inom den svenska. Den publicerades den 16 november på journalisten.dk och blev på denna sajt, denna dag, den mest lästa artikeln, för att mindre än ett dygn senare glida in i skuggan under det granskande reportage tre journalister, alla anställda på danska Journalisten, skrivit och som här kom att dominera nyhetsflödet. I reportagets ingress stod det att organisationen var skakad. Det var också flera av läsarna, att döma av vad de skrev i kommentarsfältet.

Annons Annons

När reportaget publicerades hade DJ redan genomfört en intern undersökning med anledning av det inlägg med taggen Metoo, som Sigrid Benedikte Strøyer en knapp vecka tidigare offentligt publicerat på Facebook. Ytterligare en undersökning, extern denna gång, gjordes och resulterade i att förbundet nu ska omstruktureras och också genomföra en rad åtgärder, vilket Journalisten, berättat om.

I min andra intervju med Lars Werge, denna gång för att få hans synpunkter på förändringarna som förbundet står inför, beklagar han sin egen och förbundsledningens tidigare hantering av anklagelserna om sextrakasserier och säger:

– Nästan direkt efter att reportaget hade publicerats ursäktade och beklagade jag förloppet. Jag hade skjutit budbäraren och förnekat problemen. I stället borde jag direkt ha visat tacksamhet för att någon vågade träda fram och berätta om sina upplevelser.

Sigrid Benedikte Strøyer å sin sida har accepterat den ursäkt som Lars Werge för egen och förbundets räkning per telefon framfört. 

– Jag har förlåtit Lars Werge för att han först ignorerade mig, men jag kommer aldrig att förlåta mannen som kränkte mig. Det var mitt drömjobb som jag fått på DJ, men han ödelagde min karriär. Jag lider fortfarande av det som hände där och har fått byta bransch.

Vad Sigrid Benedikte Strøyer efterlyser är regler för verksamheter, så att den som blir kränkt har möjlighet att tas på allvar.

– Ofta är det svårt att bevisa vad som hänt eftersom det skett i det fördolda. Är det chefen som kränker dig har han redan ett försprång när det kommer till trovärdighet, men de som blir utsatta måste våga öppna munnen, säger hon.

För Sigrid Benedikte Strøyer och andra som blivit utsatta kan det vara en tröst att DJ nu ska utarbeta just sådana regler.

– Vi har beslutat att utforma ett regelverk som sätter ramarna för vad man får och inte får göra i förhållande till kolleger och underordnade. Om andra fackföreningar har något sådant vet jag inte, men jag hoppas att dessa regler kan bli en mall för hela mediebranschen, säger Lars Werge.

När regelverket är klart ska det testas och därefter utvärderas så att justeringar kan göras, berättar han och fortsätter:

– Vad vi gör framöver intresserar både arbetsgivare och fackföreningar. Vi vill inte vara en bransch med en sexualiserad kultur.

NJF (Nordisk Journalist Forbund) håller i denna vecka möte i Helsingfors för ledarna för de nordiska journalistförbunden. Tine Johansen, DJs vice ordförande, kommer då att berätta vad som skett de senaste månaderna i det egna förbundet.

– Det har varit ett dramatiskt förlopp och vi har gjort fel. Men vi har även gjort bra saker och dem vill vi också dela med oss av. Vi tror att vi kan hjälpa andra att inte göra samma misstag som vi har gjort, säger Lars Werge.

                                                                                                 Fayme Alm

Fler avsnitt
Fler videos