Gå direkt till textinnehållet

”Det behövs mer kunskap om vad som väcker tvivel”

Joel Rasmussen, forskare i riskkommunikation, ska studera hur både medier och allmänheten tagit emot myndigheternas kommunikation under pandemin.

Det är nyligen som kommunikationsforskare har börjat analysera hur förtroende, tvivel och misstro formas i det digitala mediesamhället där myndigheterna är en aktör, skriver Örebro Universitet i ett pressmeddelande.

– Vi vet att förtroende är en förutsättning för effektiv riskkommunikation – och att förtroendet kan sjunka eller öka som ett resultat av riskkommunikation. Det behövs mer kunskap om vad som väcker tvivel, säger Joel Rasmussen i en kommentar. 

Han ska även studera andra omständigheter som gör att motsatsförhållanden och grupptänkande kan växa fram.

Annons Annons

Det nya forskningsprojektet har fått en miljon kronor från Formas och knyter an till ett internationellt forskningsprojekt som redan pågår, Pandemic Rhetoric (PAR). 

Joel Rasmussens uppdrag i den pågående forskningen omfattar främst en granskning av hur myndigheterna kommunicerar under pandemin.

Forskningen ska hjälpa till att analysera vilka aspekter av svensk pandemihantering och riskkommunikation som journalistiken och publiken online framhäver mest. 

Texter från Aftonbladet och Dagens Nyheter, inklusive kommentarer, ingår i medieanalysen. 

Allmänhetens tolkningar och synpunkter på pandemihantering och myndighetskommunikation ska analyseras ytterligare med hjälp av fokusgrupper.

Fler avsnitt
Fler videos