Gå direkt till textinnehållet

”Det är inte samma Hongkong idag”

Dagens Industris utrikeskorrespondent Johan Nylander har fått pris från Susanne Hobohms stiftelse för sin bevakning av Hongkong och Kina. ”Det är inte samma Hongkong nu som för tio år sedan när jag kom hit” säger han.

– Det är första gången jag fått ett journalistpris, det känns som en boost, man får ny energi när man får den här uppmärksamheten. Och det är ett bevis på att det man gör är viktigt och spelar roll. Jag känner mig väldigt hedrad.

Han får priset med motiveringen ”…för hans orädda och rättframma krönikor om den allt hårdare attityden från den kinesiska diktaturens sida mot den demokratiska oppositionen i Hongkong, mot utländska journalister och mot Hongkongs och Kinas medborgare i allmänhet. Johan är en väktare av det fria ordet.”

Johan Nylander och hans familj har bott i Hongkong i över tio år. Situationen i landet har förändrats dramatiskt, framför allt under det senaste året sedan den nationella säkerhetslagen infördes på direktiv av Peking.

Annons Annons

– Det är inte samma Hongkong idag som vi kom till för tio år sedan. Väldigt mycket har förändrats fundamentalt. Det är gigantiska förändringar vi upplever varje dag. Från de prodemokratiska protesterna och det uppbyggda missnöjet mot regeringen, som sedan krossades med den nationella säkerhetslagen. Och nu när man märker hur yttrande- och pressfrihet demoleras eller urholkas dag för dag. Indoktrinering börjar införas i skolorna. Fria medier krossas. Fackförbund och olika intresseorganisationer har upplösts. Det märks i det stora och det lilla och det är tydligt i vår vardag. Det är en oroande utveckling.

Hur märker du som journalist av det?

– Jag som utrikeskorrespondent för en västerländsk demokrati känner mig inte överdrivet oroad för min egen personliga säkerhet. Jag är en gammaldags journalist, jag är ingen aktivist. Jag är noga med att lyssna på båda sidor av konflikten och förstå båda sidor, även om jag inte alltid håller med alla sidor. Men jag har ju många vänner som är lokala journalister som har jobbat på Apple Daily och Stand News, som har blivit nedstängda av regeringen och som har förlorat jobbet. Ägaren och grundaren till tidningen Apple Daily, Jimmy Lai, sitter fängslad tillsammans med, jag tror det är, tolv journalister.

Hans vänner har svårt att sova för att de oroar sig för att det ska banka på dörren och att polisen ska storma in.

– Det är den oron som lokala journalister lever med.

Den nationella säkerhetslagen trädde i kraft sommaren 2020. Den är så vagt formulerad att i stort sett vad som helst kan bedömas som ett hot mot den ”nationella säkerheten”, framhåller Amnesty international.

Johan Nylander säger att han för första gången på riktigt förstår styrkan och betydelsen av ett demokratiskt system och av yttrande- och pressfrihet.

– Det blir så tydligt när man bor i ett samhälle där demokratiska principer urholkas och man ser vilka effekter det har i samhället.

Han har dock inga planer på att lämna Hongkong.

– Vi kommer att bo kvar. Min son går i skolan här och spelar i två fotbollslag, min fru jobbar som konstlärare. Och samtidigt för mig som journalist är det ju en av världens mest fascinerande platser att rapportera ifrån. Det är nutidshistoria som utspelar sig framför ögonen på mig. En tydlig konflikt mellan Kinas auktoritära och totalitära system mot ett västerländskt demokratiskt system, det blir en tydlig krasch man ser här. Det är första parkett på världens största globala konflikt.

– Men det är lätt när det gäller Kina att man svartmålar mycket, det är mycket Kinahat. Jag vill påpeka att det är ett fantastiskt spännande, intressant och inspirerande land. Men de har ett statsskick och ett politiskt system som skiljer sig avsevärt från det vi är vana vid i demokratiska Sverige. Det är viktigt att påpeka både det goda och det negativa. Jag försöker göra bilden lite mer komplicerad.

Fotnot: Hongkong låg på 18 plats i RSF World Press Freedom Index 2002. År 2021 återfinns Hongkong på 80:e plats.  Kina har plats 177 av 180.

 

Fler avsnitt
Fler videos