Expressen är en av arbetsplatserna som omfattas av DOs tillsyn. FOTO: Tor Johnsson

De omfattas av DOs granskning

23 november, 2017

Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och SVT. Sveriges största medieföretag finns alla med på listan över företag som ska granskas av Diskrimineringsombudsmannen.

I tisdags rapporterade Journalisten om att DO inleder en särskild tillsyn av 40 företag och organisationer i bland annat mediebranschen och kulturvärlden. Tillsynen är en direkt följd av vittnesmålen under Metoo.

De medieföretag som omfattas av tillsynen är Sveriges Television, MTG, Bonnier Broadcasting, TV4, Discovery Networks Sweden, Sveriges Radio, Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Stampen/GP, Norrbottens Media, Sydsvenska Dagbladet samt Mittmedia.

Utöver dem granskas bland andra Stockholms Stadsteater, Kungliga Dramatiska teatern, Åklagarmyndigheten och Sveriges domstolar, meddelar DO.

Clas Lundstedt, pressansvarig på DO, säger till Journalisten att det rör sig om en så kallad skrivbordstillsyn där DO i brev till berörda företag och organisationer ställer ett antal frågor.

– I det här fallet kommer det vara att vi vill ta del av rutiner och riktlinjer för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

Sedan årsskiftet är det ett krav i diskrimineringslagen att arbetsgivare ska ha sådana riktlinjer.

– Det är tydligare att det finns ett dokumentationskrav över de här rutinerna och riktlinjer.

Om det inte framgår av företagens rutiner och riktlinjer kommer DO också att fråga hur de avser göra om de får kännedom om att medarbetare har utsatts för någonting som kan vara sexuella trakasserier.

– Det vill säga hur man avser att leva upp till den utrednings- och åtgärdsskyldighet som man också har.

Riktlinjer är en sak, huruvida de efterlevs kan vara en helt annan sak. Vilka möjligheter har DO att agera i sådana fall?
– Lagen ställer krav på att man ska ha riktlinjer och att man ska jobba kontinuerligt med aktiva åtgärder. Det är ett arbete som ska dokumenteras årligen, det är inget man gör en gång och så är det klart. Men utöver att man ska ha rutinerna och riktlinjerna ställer inte diskrimineringslagen krav på att det ska vara på ett specifikt sätt. Där kan vi bara konstatera att man lever upp till lagens krav eller inte.

– Men till syvende och sist handlar det om att man inte ska hamna i en situation där någon drabbas av sexuella trakasserier, säger Clas Lundstedt.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Journalistfonden stipendier
Hatad
SVD söker medarbetare
SVT Korrespondent

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies