Gå direkt till textinnehållet

Dawit Isaak tilldelas pressfrihetspris

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har tilldelats UNESCOs Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001.

En oberoende internationell jury med journalister har beslutat att hedra Dawit Isaak för hans "mod, motstånd och helhjärtade tro på yttrandefrihet”. UNESCOs generalsekreterare Irina Bokova står också bakom utmärkelsen.

Sveriges Radios VD Cilla Benkö är ordförande för juryn för UNESCOs Guillermo Cano Frihetspris 2017:

”Dawit Isaak blir den senaste av ett stort antal modiga journalister som satt ljus på världens mörkaste platser genom att mot alla odds informera sina samhällen. Vissa har gett sitt liv för att hitta sanningen, många har fängslats. Dawit Isaak har nu hållits fängslad i 16 år utan att varken åtalas eller tillåtas en rättegång. Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”, säger Cilla Benkö i ett pressmeddelande.

Dawit Isaak flyttade till Sverige 1987 och blev svensk medborgare. När Eritrea blev självständigt återvände han till sitt födelseland för att bli en av medgrundarna till tidningen Setit, den första oberoende tidningen i landet. Han arresterades under en räd 2001 och sitter sedan dess fängslad.

Priset delas ut på Världsdagen för pressfrihet som uppmärksammas 3 maj i Jakarta, Indonesien vid en ceremoni där UNESCOs generalsekreterare Irina Bokova och Indonesiens president Joko Widodo närvarar.

Priset skapades av UNESCs styrelse 1997 och uppmärksammar en person, en organisation eller institution som har gjort enastående insatser för att skydda eller stödja pressfrihet i hela världen och speciellt när detta görs trots stora risker.

Prissumman är på 25 000 dollar och delas ut till minne av den colombianske journalisten Guillermo Cano Isaza som mördades framför sin redaktion på tidningen El Espectador i Bogota 17 december 1986. Priset finansieras av Cano Stiftelsen (Colombia) och Helsingin Sanomat Stiftelsen (Finland).

 

Fler avsnitt
Fler videos