Gå direkt till textinnehållet

Danskt nyhetsankare tvingas sluta efter metoo-anklagelser

Nyhetsankare på danska TV2 lämnar efter en metooutredning.

TV2s nyhetsankare Jens Gaardbo lämnar kanalen för att han uppvisade ”dåligt omdöme” som nyhetschef åren 1997-2003, uppger TV2.

– Vi avtackar en medarbetare som har varit en profil och en frontfigur för TV2 under 23 år, och vi önskar Jens all lycka till i framtiden, säger Mikkel Hertz, nyhetsdirektör på TV2 i en kommentar.

Danska Journalisten har under hösten avslöjat sexismen i mediebranschen, bland annat på TV2, och den externa utredning som TV2 beställde efter att flera kvinnor talat öppet om trakasserier och sexism har nu lett till att Jens Gaardbo får gå.

Annons Annons

TV2 lämnar inga konkreta uppgifter om vad Jens Gaardbo ska ha gjort, men han ska enligt uppgift till nyhetsbyrån Ritzau ha brutit mot personalpolitiken.

I ett pressmeddelande uppger Jens Gaardbo att händelserna han nu får sparken för inträffade för ”ganska länge sedan, och det var en annan tid”.

– Jag håller med om att det fanns exempel på dåligt omdöme och att jag vid vissa tillfällen uppförde mig fel. Det var inte överensstämmande med de värderingar man bör ha som chef eller som kanalens ansikte utåt. Det tar jag nu ansvar för, och konsekvenserna av, uppger Jens Gaardbo.

Antoinette Kordic, som är en av de kvinnor som berättat om sexismen på TV2 säger till Berlingske att Gaardbos förklaring att det var ”en annan tid” är ”världens sämsta ursäkt”.

– Det var inte en annan tid för 20 år sedan på något annat sätt än att kvinnor fann sig i att bli kränkta och inte vågade säga ifrån på det sätt som de gör idag. Gaardbos beteende var lika fel den gången som det skulle vara idag, säger Antoinette Kordic till tidningen.

Som Journalisten rapporterat har metoorörelsen, som inleddes hösten 2017, till slut nått danska mediehus med full kraft. Flera interna utredningar har inletts efter att mängder av kvinnor slagit larm om sexism och trakasserier på danska redaktioner.

Ekstrabladet har särskilt pekats ut som en sexistisk arbetsplats. Tidningen har också efter påtryckningar från Rädda Barnen under hösten fattat beslut om att från sajten ta bort 1 649 erotiska bilder av minderåriga tjejer som varit tidningens lättklädda ”Siden 9-pige”. Bilderna hade delats på barnpornografisajter, uppgav Rädda Barnen. Det rapporterar bland andra danska Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos