Gå direkt till textinnehållet

Danmark stoppar vapenexport till Saudiarabien

Beslutet att stoppa exporten av vapen och övervakningsutrustning är delvis en följd av mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Danska UD stoppar exporten av vapen och övervakningsutrustning till Saudiarabien.

”Saudiarabien spelar helt klart en negativ roll. Jag tycker att det är på tiden att vi skickar en tydlig signal också från europeiskt håll om att gränsen nu är nådd”, säger utrikesministern Anders Samuelsson (Liberal alliance) till Politiken.

Ett av skälen till det danska beslutet är mordet på den regimkritiska journalisten Jamal Khashoggis på det saudiska konsulatet i Istanbul. Ett annat är Saudiarabiens agerande i Jemen.

Annons Annons

Tyskland har redan stoppat sin vapenexport till Saudiarabien. Anders Samuelsson hoppas att flera europeiska länder ska ställa in sin export.

Sverige exporterade under 2017 krigsmateriel till Saudiarabien för sju miljoner kronor. Några vapenaffärer med Saudiarabien har inte prövats under den nya svenska vapenexportlag med högre krav på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i det importerande landet, som infördes tidigare i år, rapporterar DI.

Fler avsnitt
Fler videos