Dagens Media klandras för påstående om journalist

7 mars, 2014

MEN-beslut Dagens Media klandras för att inte ha gett en journalist möjlighet att kommentera anklagelser om att han hade kopplingar till ”organisationen som låg bakom kravallerna i Husby”.

Den 29 maj publicerade Dagens Media en artikel på sin sajt att Dagens Nyheter i samband med demonstrationerna i Husby intervjuat en Husbybo utan att uppge att han var journalist och hade kopplingar till ”organisationen bakom demonstrationerna”.

Journalisten namngavs och Dagens Media skrev att han föreläst för organisationen och var bror till organisationens talesperson.

Journalisten anmälde artikeln eftersom han angetts som journalist med kopplingar till en organisation som utpekats som anstiftare av demonstrationerna och kravallerna i Husby. Han hade efter artikeln utsatts för rasistiska tillmälen och personliga angrepp på främlingsfientliga hemsidor.

Dagens Media skriver i sitt svar till PO att det var relevant att berätta att den person som DN intervjuade, och som framställdes som vanligt ögonvittne till kravallerna, var journalist och var bror till organisationens talesperson.

PO skriver att det är en allvarlig anklagelse att koppla en enskild person till en organisation som samtidigt påstås vara en aktiv part i händelserna.

Eftersom journalisten inte fick komma till tals samtidigt och kommentera uppgifterna anser PO att journalisten tillfogats en oförsvarlig publicistisk skada av Dagens Media. Därför bör tidningen klandras för brott mot publicistisk sed. PON delade POs bedömning.

Taggar: Dagens Media, PON

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies